Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

5. IZLET OPĆE PLANINARSKE ŠKOLE –

ZAVIČAJNI MUZEJ OGULIN I KLEK 1181m

Subota, 22.04.23

                  

 

      klek.pngogulin2.png

Ogulin je slikovit grad pod Klekom. Ogulin je za planinare važan jer je 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U Zavičajnom muzeju Ogulin smještena je alpinistička zbirka koju su uredili Muzej, HPS i PDS Velebit. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.

Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.

Ruta: Bjelsko – pl. dom Klek – vrh Klek 1.20 h

Zahtjevnost: K2/T3

Prijevoz: Autobus

Cijena izleta:  20 €

Cijena ulaznice za muzej: 2,20 €

Sastanak planinara: 6:30 sati Trnjanska 1 (bivši Paromlin ili Gredelj).

Povratak: u poslijepodnevnim satima

Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, gojzerice, štapovi, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom

Prijave:  Mirko i Tatjana Munko, mob: 091 503  2132,mail: tanjka.munk@gmail.com – vodić              

                 Martina Komerički 098 993 8140; mail: martina.komericki@gmail.com – vodič

 

Prijava uz akontaciju od 10€

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših drugih vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By