Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Hohe tauren

ANKOGEL (3252 m)

Subota/Nedjelja, 10.-11.8.2019.

 

Ankogel je smješten u Ankogel grupi u nacionalnom parku Hohe Tauren, ali nije najviši vrh gupe. Najviši vrh je Hochalmspitze (3360 m).

Četiri doline okružuju ovu grupu – Mölltal na jugozapadu, – Maltatal na jugoistoku, Gasteinertal i Grossarltal na sjeveru.

Ankogel je poznati austrijski tritisućak., jer na njega vodi žičara (Ankogelbahn) od 1285 m do visine 2650 m u blizini planinarske kuće Hannoverhaus, čija je početna stanica 6 km od Mallnica.

Mallnitz (1181 m) je gradić smješten na sjeveru Koruške na kraju gorske ceste koja je željezničkim tunelom povezan je Badgasteinom, poznatim toplicama.


image.png 

Trgovački put preko planine prolazi do doline Gastein na sjeveru postoji već u brončanom dobu. Koriste ga Kelti od oko 400 g. Pr. Kr. Kada je područje uvršteno u pokrajinu Rimic Noricum oko 15 g. Pr. Kr., Ti su putovi obnovljeni kao rimska cesta. Prvo naselje na antičkoj ruti vjerojatno je nastalo tijekom slavenskog naselja Istočnih Alpa od oko 600 nadalje; lokalitet Malinica, međutim, nije spomenut prije 1299. Okolne posjede oko Falkensteinova dvorca tada su držali carski grofovi Görz koji su živjeli u Lienzu.

Tijekom cijelog srednjeg vijeka, Mallnitz je bio strateška važna postaja na trgovačkom putu do Salzburga, naročito za transport soli i zlata u rudnicima Hohe Tauern. Današnja općina je bila odvojena od Obervellacha 1895. godine. Lokalno gospodarstvo unaprijeđeno je izgradnjom Tauern tunela od 1901. do 1907. godine i otvaranjem željezničke pruge Tauern 1909. vlakovi za prijevoz automobila prolaze kroz tunel do Mallnitz -Obervellach stanica od 1920.

 

 

Subota; 10.8. 2019.

Vožnja autocestom Zagreb – Bregana (SLO) – Ljubljana – Jesenice – tunel Karavanke – prema Spitalu i dalje prema Lienzu. Na skretanju kod Möllbrücke slijedimo putokaz za Mallnitz i alpsku cestu prema Grossglockneru. Kod oznake za Mallnitz cesta se strmo penje do Mallniza.

Obilazak mjesta.

Odlazak do donje postaje žičare Ankogel (Ankogelbahn) gdje parkiramo.

Žičarom do gornje postaje žičare i odlazak do Hannoverhausa. Smještaj.


 image.png         image.png      

          Hannoverhaus (2565 m)                        Ankogel

 

Nedjelja 11.8. 2019.

Rano ujutro polazak za uspon na Ankogel. Ukupno trajanje 6 sati. Nema tehničkih osiguranja na stazi, ali su velike granitne ploče povremeno pokrivene sitnim kamenjem. Oprez. Vrh traži i znanje slobodnog penjanja, te je dosta eksponiran.

Eventualni program B: Odlazak prema Kleine Ankogel. Zavisno od vremena, povratak na dom i odlazak prema žičari i povratak u dolinu.

Polazak za Zagreb. Dolazak u Zagreb oko 21 sat.

Prijevoz:  Ovisno o broju prijavljenih sudionika. Automobil, sudionici dijele troškove goriva i cestarina.

Troškovi:  Žičara 30€.  Noćenje u novoj Hannoverhaus 20 €. Kuća je opskrbljena jelom i pićem.

Sastanak planinara: Prema dogovoru sukladno vrsti prijevoza.

Oprema:  Visokogorska oprema. Nije potrebna oprema za penjanje. Preporuka kaciga.

Molim prijave odmah po objavi, zbog rezervacije dom. Dom moramo što ranije rezervirati.

Prijave :        Damir LASIĆ, mob: 098/314 170, 

                                         e-mail: damir.lasic1@gmail.com

image.pngimage.png
image.png
image.png
image.png

By