Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Hrvatsko Zagorje

Cesagradska gora – vrh Japica (509 m)

subota 10. travnja 2021.

            

image.pngimage.png

CESARGRADSKA GORA

U zapadnom dijelu Hrvatskog zagorja, između Klanjca, Tuhelja i Kumrovca, pružila se pitoma Cesargradska gora s najvišim vrhom Japicom (509 m).Ta relativno niska i lako prostupačna gora pruža se u smjeru istok – zapad u dužini od oko tri kilometra, prosječne relativne visine oko 300 metara.

U orografskom smislu smatra se južnim ogrankom Kostelskoga gorja. Okružena gusto naseljenim krajem, vinogradima i poljima, koja sa sjeverne strane dopiru sve do planinskog bila. S južne strane, prema Klanjcu, na njezinu podnožju, gora je strmija, a u gornjim dijelovima i šumovita. Planinsko bilo je široko i ravno i na njemu se izmjenjuju livade i šumarci, s lijepim vidicima na Zagorje.

Vrh je označen natpisom na ruševnoj kući. Nedaleko kuće je klupa,a pored nje je ugrađena čelična cijev, na čijem vrhu je zavaren žig. S vrha se ne pruža prema sjeveru, na Kostelsko gorje, Vinagoru te na Donačku goru i Boč u Sloveniji.

KLANJEC

       Grad Klanjec nalazi se u zapadnom dijelu Krapinsko-zagorske županije. Prema sjeveru graniči s općinom Thelj, prema istoku s općinom Veliko Trgovišće, a prema jugu s općinom Kraljevec na Sutli. Zapadna granica koja s neznatnim odstupanjem ide rijekom Sutlom, ujedno je i državna granica s Republikom Slovenijom.

       Prostor grada Klanjca topografski je vrlo razveden. Po većini krajobraznih obilježja tipičan je za uobičajenu predodžbu o Zagorju, a u njemu se izdvajaju slijedeće cjeline:– masiv Cesargradske gore na sjeveru s najvišom kotom 505 m; središnji brežuljkasti prostor koji doseže visine 200-300 m, -široka dolina rijeke Sutle koja se na sjevernom rubu gradskog prostora sužava u kanjon.

       U Klanjcu valja obići Galeriju Antuna Augustinčića, Franjevački samostan, crkva Navještenja Blažene Djevice Marije.

     Planinarski dio:          

      Zelenjak – planinarska kuća Cesargrad 

      – vrh Japica (2 sata).  Obilazak EKO staze Cesarsko brdo.  

      Odmor u planinrskoj kući, a potom povratak u Klanjec (1 sat).

       Prehrana iz ruksaka.

Prijevoz: Autobus.

Cijena prijevoza 90 kn za članove HPS-a a 120kn za sudionike izleta nečlanove.  

Sastanak planinara: 8 sati Trnjanska 1 (bivši Paromlim ili Gredelj)..

     Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima.

        Prijave:    Martina KOMERIČKI, mob: 098 9938 140, 

                                                           e-mail:   martina.komericki@gmail.com

                        Damir LASIĆ,              mob: 098/314 170, 

                                                            e-mail: damir.lasic1@gmail.com

         Molimo da nas kontaktirate putem e-mail i mobitela.


Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših drugih vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By