Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Dan sestrinstva-Cres

Subota, 14.5.2022.

Na južnoj obali creskog zaljeva smjestilo se malo ribarsko mjesto Valun. Smješteno je uz more između brežuljka i same obale. Temelji crkve sv. Marka datiraju najkasnije iz 11. stoljeća po čemu se može zaključiti da je i samo naselje iz istog perioda. Osim temelja crkve koji svjedoče o samom naselju, na istom lokalitetu pronađena je Valunska ploča, jedan od najstarijih dokumenata pisanih glagoljicom što je, uz Baščansku ploču, iznimno dragocjen element hrvatskog kulturnog nasljeđa.
Uz obalu prema centru, dolazi se do glavne župne crkve sagrađene 1851. U istoj ćete pronaći Valunsku ploču uzidanu u zid. Pored crkve smjestio se i Toš, stari mlin za masline a danas konoba koja je taj isti stari kameni mlin zadržala u sredini samog objekta. Terasa konobe je takozvani Glagoljski Lapidarij, u zidove iznad stolova ugrađene su kopije najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera I Dalmacije da s Valunskom pločom svjedoče o važnoj kulturnoj povijesti Hrvatske.

Opis staze: prema https://www.visitcres.hr/otok-cres/pjesacke-staze-cres/default.aspx staza je kondicijski i tehnički nezahtijevna, spada u lake staze a duljina je cca 10 km, vrijeme potrebno za prijeći stazu cca 3 sata

Polazak: 5,40 sati, Gredelj-Lisinski (trajekt 9,15h, vožnja cca 25 min) 

Povratak: trajekt 15h/17,30

Prijevoz: autobus (vožnja Zg-Valbiska/Krk cca 3,5 sata)

Cijena: 200 kn članovi HPS-a, 230 ostali

Oprema: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama, zaštita od sunca

Obavezni dokumenti: planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

Prehrana: iz ruksaka

Prijave i informacije:

Ljerka Armano, 099 319 51 29 (ljerka.armano.gmail.com)

Danijela Čiš, 095 358 85 66 (dcis1313@gmail.com)

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By