Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Dan žena, subota 11.3.2023.

KANJON RJEČINE

Polazak: 7 sati, Gredelj (bivša tvornica, iza Lisinskog)

Povratak: 18 sati sa Delte/parkirališta, dolazak u Zagreb u večernjim satima

      rječina 2.pngdan žena.pngrječina 1.jpg

      

 

U dnu amfiteatra ispod strmih i visokih stijena brda Kičelja izvire Rječina, krška ljepotica po kojoj je grad Rijeka dobio ime. Njezine vode usjekle su usku dolinu koja se na više mjesta pretvara u dubok, neprohodan kanjon.

Od Donjeg Jelenja na zapadnom kraju Grobničkog polja odvaja se cesta koja vodi do Martinovog sela i dalje uzvodno do Kukuljana, posljednjeg sela uz gornji tok Rječine. Od Kukuljana do izvora Rječine treba poći pješice. Taj dio rijeke osobito je lijep. Voda brza preko kamenja obraslog mahovinom i paprati, uski rub naplavina uz korito obrastaju šume crne johe, a na iskrčenim mjestima prostiru se bujne livade, danas dobrim dijelom zapuštene i zarasle. Izvor Rječine jedno je od najvećih krških vrela u Hrvatskoj koje grad Rijeku opskrbljuje zdravom pitkom vodom već skoro cijelo stoljeće. Nažalost, osiguran je visokom žičanom ogradom koja znatiželjnicima dopušta samo navirivanje. Kanjonom se spuštamo sve do ušća Rječine u Jadransko more. Slobodno vrijeme do povratka.

Vrijeme hoda: cca 6 -7 sati

Dužina ture: oko 20 km (Kukuljani-izvor Rječine-Kukuljani-Trnovica-Martinovo selo-Drastin-Pašac-mlin Bonovsky-mlin Žakalj-tvornica papira Hartera-Sušački most-Delta)

Težina ture: tehnički nezahtjevna, kondicijski srednje zahtjevna (T1/K2) markirana staza, u slučaju kiše oprez (blato i sklisko)

Cijena izleta: 15 €

Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, gojzerice, štapovi, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka ili po želji u Rijeci (konoba, pizzerija…). Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

Prijave uz akontaciju (10 €):

Danijela Čiš,     095/3588 566, e-mail: dcis1313@gmail.com                         

Ljerka Armano, 099/3195 129, e-mail: ljerka.armano@gmail.com

Vodiči: Milan Poropat, Danijela Čiš i Ljerka Armano

Napomena:

Prijave se rangiraju prema redoslijedu uplata. Ako prijavljeni član odustane od sudjelovanja, može si naći zamjenu, uz suglasnost vodiča.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By