Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Dolina Triglavskih jezera

27.8. – 28.8.2022.

   

TRIGL JEZERA 1.jpgTRIGL JEZERA 2.jpg

   

Dolina Triglavskih jezera

alpska je ledenjačka dolina smještena u Triglavskom nacionalnom parku u slovenskim Julijskim Alpama, zaštićenom području od 1924. godine. Ime je dobila po najvišem slovenskom vrhu Triglavu, najpopularnijoj planini u Sloveniji .

Dolina Triglavskih jezera poznata je po nizu od sedam prekrasnih jezera smještenih u netaknutoj prirodi, a još se zove i Dolina sedam jezera. Čine je: Dvojno jezero, Črno jezero, Zeleno jezero, Rjavo jezero, Veliko jezero ili Jezero v Ledvicah, Jezero pod Vršacem ili Jezero v Podstenju i Mlaka v Laštah.

Opisi jezera

Najniže i najtoplije jezero je Crno jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1319 metara. Ovo jezero je dugačko 150 metara, duboko 6 metara i široko 80 metara. Crno jezero leži usred šume.

Dvojno jezero su drugo i treće jezero drže se zajedno i nalaze se uz Koču pri Triglavskih jezera. Nalaze se na nadmorskoj visini od 1685 metara. Zajedno se nazivaju Dvojno jezero i imaju boju akvamarina

Sljedeće jezero, koje pripada Triglavskim jezerima, zove se Veliko jezero ili Jezero u Bubrezima, koje je ujedno i najveće jezero i osjeća se najljepše od svih jezera, te je najveće i ujedno najdublje. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1830 metara, dugoj 300 metara, širokoj 120 metara i dubokoj 15 metara. Jezero se zove jezero u bubregu jer ima oblik bubrega. Ovo jezero je ujedno i najčišće od svih jezera. Uz jezero se pruža prekrasan pogled na siparišta iznad jezera i planine koje se uzdižu

Slijedeće je Zeleno jezero, jer je zbog algi također obojeno zelenom bojom. Ovo jezero je duboko oko 2 metra. Širok je 100 metara i širok 80 metara. Nalazi se na prijevoju Hribarice, smještenom na nadmorskoj visini od 1988 metara. Ali vrlo je blizu Zasavske koče.

Smeđe jezero se smatra triglavskim jezerom. Dugačako je oko 150 metara, širok 100 metara i dubok 10 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 2006 metara i najviša je od svih jezera u dolini Sedam jezera. Ovo jezero je također presušilo tijekom sušnih razdoblja i ne može se vidjeti.

Pod Zasavskom kočom na Prehodavcima nalazi se Mlaka na Laštu, ovo jezero se također često suši ljeti.

A sedmo jezero, koje pripada ovoj skupini, zove se Jezero pod Vršacemom ili jezero u Podstenju. Također se nalazi u blizini Zasavskih koča i nalazi se na nadmorskoj visini od 1993 metra. I ovo jezero je zamrznuto ljeti.

 

Program izleta

Subota 27.8. Polazak: 6:00h, sa parkirališta u Trnjanskoj 1 (iza Lisinskog). Vozimo se kroz Sloveniju prema Bledu i Bohinju, skrećemo prema mjestu Stara Fužina i planini Blato za što nam treba oko 3h vožnje.

Krećemo prema Koči na Planini pri Jezeru (1453 mnv), dalje preko planine Dedno polje i planine Ovčarija te Prodi do Koče pri Triglavskih jezerih na Dvojnom jezeru (1685 mnv).

Planina Blato (1147m) – Koča pri Triglavskih jezerih (1685m) = 3.30h

 

Dolazak na kuću, smještaj, kraći odmor, ostavljanje viška stvari i krećemo u obilazak doline Triglavskih jezera. Dolazak na kuću u večernjim satima. Pripremite se na cjelodnevno hodanje u trajanju oko 7-8h.

Nedjelja 28.8. Buđenje, doručak i penjemo se na Malu Tičaricu (2071m) za što nam treba 1h od Dvojnog jezera. Spuštamo se istim putem i hodamo prema Planini Blato gdje nam je prijevoz. Vrijeme hoda: 5-6h

Krećemo prema Zagrebu gdje uz usputna stajanja dolazimo u večernjim satima.

Prijevoz: autobus ili kombi…

Cijena: akontacija kod prijave 150kn – ukupan iznos cijene izleta ovisi o broju sudionika odnosno da li ćemo ići busom ili kombijem.

Napomena: noćenje u Koči pri Triglavskih jezerih na skupnim ležajima – 11€, boravišna taksa 2€ (neke cijene u domu: kava 3€, pivo 5€, coca cola 3.5€, gobova juha 6€, grah 7.5-10.5€….)

Oprema: standardna planinarska (štapovi, gojzerice), prilagođena vremenskim uvjetima (zaštita od sunca ali i od kiše i hladnoće).

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica sa markicom za 2022., osobna i zdravstvena iskaznica, euri.

Prehrana: iz ruksaka ili u planinarskom domu koji je opskrbljen jelom i pićem.

Prijave i informacije: Martina Komerički, 098 993 81 40


                                    mail: martina.komericki@gmail.com


Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.By