Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

        DRAGOJLINOM STAZOM

                      NA OKIĆ

 

  Nedjelja 15.04.2018

08.30h polazak iz Zagreba, ''Gredelj'',Trnjanska 1

 

I ove godine pridružujemo se HPD Željezničar …

 

Dragojla Jarnjevićeva je bila karlovčanka,ilirka,suvremenica najuglednijih sudionika hrvatskog preporoda, koja je unatoč rodno determiniranom položaju žene kao promatračice,svojim društvenim,političkim i književnim radom uvelike pridonijela redefiniranju položaja žene u društvu. Bila je učiteljica, književnica, guvernanta te planinarka. Njen „DNEVNIK“ na 1000 stranica otkriva,osim autobigrafskih zapisa, zanimljiva opažanja o istaknutim suvremanicima i bilješke o političkim događajima. U tom svom najvrednijem djelu opisuje i svoj pohod na OKIĆ. Mi je prepoznajemo kao prvu alpinisticu u Hrvata.Dnevnik je u cjelosti objavljen 2000. godine (pisan 1832.-1874.)

 

Planirani tijek ture: Ove ćemo godine krenuti iz Novog Sela Okićkog u 10 sati, kao i Dragojla, koja je tamo bila sa svojom sestrom i svakom na sajmu. Kako joj je bilo dosadno, izdvojila se i krenula u šetnju ne sluteći ni sama kakav će podvig tada napraviti. U toj šetnji pridružio joj se jedan naočiti časnik, želeći je pratiti. Kad su stigli  pod južnu stijenu Okić-grada, Dragojla nije željela da je ta uzbrdica spriječi da dođe do samih zidina želeći „iz one visine koja stermo u visine viri po Horvatskoj se ogledati“.

Uspjela je, i to bosa jer nije željela uništiti cipele.Časnik ju je pratio i na kraju joj čestitao na hrabrosti:„ Gospodično! Tako mi Boga i mojega poštenja!  Ja vam se moram diviti.  Ja sam bio soldat, i mnogi sam već vratolomni put činio no na ovakvom još ne bijah nikada..“

Hodamo jedan sat do odvojka za Dragojlinu stazu. Oni koji neće na tu stazu, otići će 15 minuta do Doma i onda desno od Doma lagano 20-tak minuta do Okić-grada.

Ostali, kad ispenjemo Dragojlinu stazu (45 min), doći ćemo do Okić grada (oko 12,30h) gdje nas čekaju naši domaćini  sa pićem i sitnom okrijepom. Pozivam sve Dragojle da u to vrijeme budu na Okiću. Tu ćemo se zadržati na druženju i fotografiranju, a zatim ćemo se spustiti  stazom do Doma pod Okićem (15-tak min).

 

U Domu će biti Upisna knjiga pa molim one koji dolaze  autobusima, da predaju popise kako se ne bi stvarala gužva.

Ovjera  kartončića pohoda je na istom mjestu.

U Domu ima hrane i pića. Čaj je besplatan.

                                                                                                                                      Ove godine ćemo napraviti prvi snimak svih Dragojli i časnika iz zraka pa

                 VAS  POZIVAM  U  14,30 SATI  NA  LIVADI  KOD  DOMA

                                                  za tu potrebu.

Glazba će biti za ples i druženje, a  podjela Zahvalnica za  sudjelovanje na ovom danu  jubileju   bit će oko 15,15 sati.

Pridružite nam se na uživanju u ljepoti sjećanja, prirode i zajedništva!

 Do odjevene u prikladnu odjeću. Također potičemo muškarce u vašim društvima da pokušaju  pronaći vojnu odjeću tog doba da tako i oni uveličaju ovaj jubilej.

                                               

Organizator-ica i Dragojla:

Višnja Krznarić

                                                         

Za HPD Naftaplin Danijela Čiš     mob:09503588566

                                                  e-mail:dcis1313@gmail.com

 

Predviđeni dolazak u Zagreb oko 19h.

 

Rok za prijavu i uplatu: krajnji rok za prijave je u ponedjeljak 05.04.2018 a uplate do 10.04.2018, na sastanku društva.

Trošak izleta:50,00 kn

 

 

Svaki učesnik prihvaća uvjete izleta i sudjeluje na vlastitu odgovornost.

Organizator zadržava pravo izmjene programa prema uvjetima na terenu.

 

By