Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Visokogorski izlet u Julijske Alpe

JALOVEC (2645 m)

17. – 19.7.2020.

 

Jalovec je vrh planinskog lanca Julijske Alpe iznad dolina Zadnje Trente, 

image.png

Bale, Koritnice i Planice, visok 2645 m, šesta najviša planina u Sloveniji. Slovenci mu daju još jedan značajan epitet i nazivaju ga „Kralj slovenskih gora“.

Sa vrha pružaju se veličanstveni vidici na Alpske vrhove u svim smjerovima. Na sjeveru su šiljati vrhunci Ponci, na istoku Mojstrovka iza koje se šepure Prisojnik, 

Razor, Špik, Škrlatica, nešto južnije prepoznatljiva stijena Triglava sa čipkom vrhova oko sebe, južno je Bavški Grintovec, pa talijanski dio Alpi, a u neposrednoj blizini dominira veličanstveni Mangart.

Planinski dom v Tamarju (1108m) smješten je na rubu velike livade sa koje se pruža prekrasan pogled na okolne vrhove koji okružuju Tamar I Planicu.

Zavetišče pod Špičkom (2064 m) nalazi se na rubu sipara na istočnoj strani oštrog kamenog vrha nazvanog Špiček. Ima 20 mjesta na skupnim ležajevima, u blagovaonici 20 i ispred 24 sjedeća mjesta.

 

PETAK 17.7.2020.

Iz Zagreba krećemo u 16h i vozimo se prema Sloveniji, u smjeru Ljubljane i Jesenica gdje silazmo sa autoceste i vozimo se prema dolini Tamar. Auto ostavljamo na parkiralištu nordijskog centra Planica i pješke odlazimo do pl.doma Tamar za što nam treba 45min – 1h. Noćenje.

SUBOTA 18.7.2020.

Polazak na uspon je u 6h. Za uspon nam je potrebno cca.6h. Nakon dolaska na vrh i naravno zasluženog odmora spuštamo se na Zavetišče pod Špičkom za što nam je potrebno 2h. Noćenje.

NEDJELJA 19.7.2020.

Postoji mogućnost uspona na Malu mojstrovku (2332m) preko Hanzove poti ali to sve ovisi o umoru od prethodnog dana i skupnom dogovoru. Spuštamo se na Vršić za što nam je potrebno oko 4h. Dolazak u Zagreb u  večernjim satima.

 

Oprema:  Visokogorska oprema. Potrebna oprema za penjanje (pojas i ipsilon) i KACIGA JE OBAVEZNA, gojzerice, štapovi. Sredstva za zaštitu od sunca i kiše. Planinarska iskaznica. Osobna iskaznica.

 

Cijene noćenja: Pl.dom Tamar 12 eura + 2 eura boravišna taksa. Zavetišče pod Špičkom cca.10 eura (nisu još izbacili cjenik za ovu sezonu). Bez pl.iskaznice cijene su duplo skuplje. Domovi su opskrbljeni hranom i pićem. Prijevoz se plaća vozaču a ide se osobnim autima.

 

Prijave i organizacija: Milan Lacković i Martina Komerički, mob: 098/993 8140,

e-mail:martina.komericki@gmail.com

 

Organizator ima pravo promjene ture ili otkazivanja izleta u slučaju nepredvidivih okolnosti. Svaki sudionik prisustvuje izletu na vlastitu odgovornost.

 

Planinarsko društvo Naftaplin, Zagreb, Šubićeva 29

www.pd-naftaplin.hr; e-mail: pd.naftaplin@hps.hr

OIB: 68518212889

By