KASTAVSKA OBILAZNICA

                                   Mačkov vrh (501 m)

                                 19.ožujka 2017. nedjelja,

Gradić Kastav se prostire u brdima u zaleđu sjevernog ruba Riječkog zaljeva. Stara gradska jezgra je smještena na brdu 350 m iznad mora. Iz grada se pruža lijep pogled na Kvarner s otocima Krk, Cres i Lošinj, na planinu Učka i na kvarnerska ljetovališta Opatija, Lovran, itd. Kastavska obilaznica je otvorena 2005. g. povodom svjetskog dana pješačenja. Obuhvaća kastavske šumske ljepotice Lozu i Lužinu; ističu se dva vrha, Mačkov vrh (504 mnm) i Stanić vrh (465 mnm) kao i pećinu Šparožna jama.

            Ugrađena slika 2

Opisa staza šetnice:

Žuta staza:

Kastav-Eko staza-Majevi vrh-Kastav. Dužina staze 5,27 kn. Vrijeme hoda 1 h i 40 minuta.

Plava staza:

Kastav-Zvirić-Stanić-Brajani-Kastav. Dužina staze 10,24 kn. Vrijeme hoda 2 h i 50 minuta.

Crvena staza:

Kastav-Jelovičani-Breza-Mačkov vrh-Šparožna jama-Stanić vrh-Brajani-Kastav. Dužina staze 14,37 km. Vrijeme hoda 5 h.

 

Ugrađena slika 1      

Opis crvene staze:

S Fortice kroz arkade Crekvine izlazimo na šumsku cestu, pokraj oznake Eko-staze, no nastavljamo ravno do spoja sa stazom iz Jelovičana.

Skrećemo desno i nastavljamo ravno sve do sela Jelovičani, uz seoski bunar (šternu) i dalje duž ceste prema Brezi, te lijevo na šumsku cestu do lovačke kućice Sebenjino. Pratimo stazu desno do stare karaule i graničnoga kamena iz 1920. god. Tada smo već blizu sela Breza, potpuno spaljenoga u II. svjetskom ratu, i nastavljamo uz crkvicu i groblje, cestom do odmorišta Mačkov vrh.

Lijevo se uspinje staza do najvišega kastavskog vrha, brijega Mačkov vrh (504 m) s kojega se pruža prekrasan pogled na zaleđe Kastva, Učku i Gorski kotar, a s južne strane i na Kvarner. Spuštamo se natrag na stazu do Šparožne jame.

Pratimo stazu do odmorišta Stanić (uspon na Stanić vrh 465 m), odakle se staza spušta do sela Brajani, uz napušteno selo Cari i Spinčićev breg dalje prema Kastvu, kroz selo Brnini do Fortice.

Dužina je staze 14,37 km, a vrijeme obilaska oko 5 h.

Za one kojima je to dugo, koriste plavu ili žutu stazu koja vraća u Kastav.

Prijevoz: Autobusom, cijena prijevoza 90 kn (na osnovi 40 sudionika).

Vođa puta Damir LASIĆ, mob: 098/314 170;  e-mail: damir.lasic1@gmail.com.

Organizator ima pravo promjene ture ili otkazivanja izleta u slučaju nepredvidivih okolnosti. Svaki sudionik prisustvuje izletu na vlastitu odgovornost.

By admin