Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Krn (2244m) Tolminska korita

Subota Nedjelja, 13. – 14 srpnja 2019.

  

image.pngimage.png

          

 image.pngimage.pngimage.png

Krn – Monte Nero (2.244 mnm)

je vrh smješten jugozapadnom dijelu Julijskih alpa i najviši je vrh Krnskog gorja. Krn je udaljen od Jadranskog mora svega 50 km zračne linije.

U podnožju Krna, na stazi pohoda, između Lemeža i Malog Šmohorja nalazi se Krnsko jezero (ili Veliko jezero / Jezero na polju) koje je i najveće slovensko visokogorsko jezero ledenjačkog porijekla nastanka dugačko 390 m, široko 150 m i duboko 17,5 m. U blizini jezera smješten je i Dom pri Krnskih jezerih u kojem je planirano noćenje za skupinu.

U blizini Krna nalazi se i obližnji vrh Batognica (2.164 m) koji je uz Krn bio poprište najoštrijih i najkvavijih vojnih okršaja tijekom I. svjetskog rata, kao bitne strateške točke i željeni cilj obje sukobljene strane i puni su ostataka iz tog razdoblja (bunkeri, ostaci oružja, granata, žice,…) koji su vidljivi i danas.

Tolminska korita

Zajednički je naziv korita rijeka Tolminke i Zadelščice na ulazu u Triglavski nacionalni park. Bistre modre rijeke tijekom tisućljeća izdubile su put kroz stijene. Kružna staza vodi oko korita obiju rijeka. Na uzvisini iznad korita je Zadlaška jama. Naziv je dobila po selu Zadlaz. Njen drugi naziv je Danteova jama, jer je jamu i Tolmin navodno posjeto Dante Alighieri i to kao gost ogledskih patrijarha nakon 1302. godine, kada je je bio prognan iz rodne Firence.

 

Subota, 13. srpnja 2019.

Sastanak sudionika je u 7:00h bivši Gredalj (Trnjanska c.1). Smjer vožnje je Zagreb – gr. prijelaz Bregana/Obrežje (obavezna osobna iskaznica) – Ljubljana –  Logatec – Idrija – Most na Soči – Tolmin.

U centru Tolmina u smjeru Zatolmina, slijedimo oznake za Zadlaz–Čadrag i dolazimo do velikog parkirališta gdje parkiramo. Obilazak Tolminskih korita. Obilazak traje oko  2 sata. Ulaznica se naplaćuje kod ulaza (4€ odrasli, 3,20€ umirovljenici).

 

Nakon obilaska Tolminskih korita, dolinom Soče, do Kobarida, te Bovca odlazimo u dolinu Lepena (700 mnm). gdje je parkiralište ispred Doma Klementa Juga. Uspon do doma pri Krnskih jezerih (1.385 mnm) traje oko 2 sata. Staza je lagana i tehnički ne zahtjevna. Po dolasku u dom slijedi odmor i opuštanje uz Krnsko jezero. Noćenje je predviđeno na skupnim ležištima i cijena noćenja je oko 12 EUR s valjanom planinarskom iskaznicom.

Nedjela 14. srpnja 2019.

Rano ustajanje (oko 6:00 sati) te polazak na uspon na Krn (2.244 mnm) u trajanju cca 3 h hoda (uspon do vrha). Pod vrhom se planira obići planinarsko sklonište Gomirščkovo zavetišće pod Krnom gdje je      moguća okrjepa. Odmor.

Pri silasku s Krna (kao opcija) planira se obići i obližnji vrh Batognicu (2.164 mnm) za što nam treba dodatnih 30-ak min hoda za uspon i povratak na početnu stazu nakon čega slijedi silazak do doma (cca 2 h hoda).

Napomena: Prijave najkasnije do 2. srpnja radi rezervacije doma.

Prijevoz:  osobni automobili (troškove dijele sudionici), (u slučaju većeg odaziva organizirati će se kombi ili                                                                             minibus. Troškovi po zaključenju prijava).

Prijave i informacije: Damir Lasić, mob: 098/314 170,

                                    mail: damir.lasic1@gmail.com


Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.


image.png
image.png


 

By