Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

FEGEROVAC – BEDEMGRAD – LONČARSKI VIS – PAULINOVAC – IVINE VODE – LONDŽICA

01.05.2019. (srijeda)

Polazak: 6.30h

Povratak:oko 20h

Prijevoz: bus

Cijena prijevoza: 115 kn

 

A GRUPA Fegerovac – Londžica 4- 5 sati hoda

B GRUPA Fegerovac – Paulinovac 2 sata laganog hoda

 

Početak izleta je na području Fegerovac na cesti Našice – Požega u blizini sela Gradac, za obje grupe, a vodiči su Ružica i Željko Petrović, članovi HPD „Zanatlija“ Osijek.

 

Od Fegerovca lagano se podižemo prema Starom drumu i gradini Bedemgrad (408 m). Stari drum je cesta iz rimskog doba koja je spajala Osijek (Mursu) i Požegu, a njezini ostaci i danas se mogu naći na području Krndije. Bedemgrad je obrambena gradina iz doba Turaka, vidljiv je opkop i očuvani su ostaci glavne kule. Popularno je izletište i odredište našičkih i slavonskih planinara. Trasa od Fegerovca do Lončarskog visa dio je trase Slavonskog planinarskog puta, prve obilaznice u Hrvatskoj, ustanovljene 1957. godine. Bedemgrad i Lončarski vis kontrolne su točke Slavonskog planinarskog puta (SPP), kao i željeznička postaja u selu Londžica koja je te 1957. bila i početna točka SPPa o čemu svjedoči i spomen ploča na njoj. Nakon kraće pauze na Bedemgradu nastavljamo hrptom prema Lončarskom visu i Paulinovcu. Grupa A, penje se na Lončarski vis (492 m), a grupa B, spušta se prema Paulinovcu i ondje njihova hodnja završava te autobusom nakon odmora odlaze do mjesta Londžice gdje se sastaju sa grupom A.

Paulinovac je popularno izletište našičana i popularno odredište našičkih planinara. Na njemu PD Krndija održava svoju manifestaciju Antunovski piknik u lipnju, povodom dana grada Našica. Tamo je prostrana nadstrešnica sa stolovima i klupama pogodna za odmor i jelo veće grupe ljudi.

Grupa A nakon pauze na Paulinovcu nastavlja svoje hodanje preko ceste Našice – Požega u pravcu izvora Ivinih vodica, a zatim dalje opet trasom SPPa, sve do sela Londžica, gdje hodanje završava (ukupna duljina trase od Fegerovca do Londžice je cca 15 km).

Nakon okupljanja u Londžici idemo na okrepu i degustaciju u podrume FERAVINO. Cijena degustacije 4 vina je 35 kn.

Hrana iz ruksaka

Oprema: standardna planinarska, u skladu sa vremenskim prilikama

Prijave i informacije: Vesna Čer-Mak, 091 532 5652, vesna.mak55@gmail.com

 

By