LIČ- KOBILJAK- MEDVIĐAK

SUBOTA 29.10.2022

           

image.pngimage.png


Početna točka uspona je u centru naselja Lič.

Medviđak (1027m) – je vrh na granici Gorskog kotara i Primorja. Uzdigao se na gornjem rubu strme padine koja se spušta prema Vinodolu. Vrh Medviđaka je kamenita glava stožastog oblika, dobro uočljiva s morske strane i iz Gorskog kotara. Sjeverna mu je strana pokrivena šumom, a južna gola i izložena suncu. Taj labirint šume i krša nekoć je bio dobro stanište medvjeda pa je vrh vjerojatno po njima i dobio ime. Planina Kobiljak je u naravi kameniti greben koji je obrastao gustom šumom. Iz njega izviruje nekoliko vrhova viših od tisuću metara. Kobiljak omeđuje južnu stranu Lič polja i strši iznad ponora rječice Ličanke i sela Podkobiljaka, a nalazi se na razdjelnici Gorskoga kotara i Hrvatskog primorja.

Vrh Veliki Kobiljak (1119 m) nije najviši vrh brda Kobiljaka jer je šumovita Kanculova glavica, koja se nalazi jugoistočno od Kobiljaka, nije markirana, jedan metar viša (1120 m).

Staza je kružna. Dužine 16 km, očekivano vrijeme hoda 6 sati.

Uspon I silazak pred oba vrha po kamenjaru nešto je zahtjevniji, zahtijeva penjanje  (korištenje ruku I nogu), ali nema nikakvih kritičnih točaka.

Zahtjevnost ; K 1 – 2,  T 1 – 2

Hrana i piće iz ruksaka!

Oprema: kompletna planinarska oprema, štapovi, dobre planinarske cipele, zaštita od kiše i sunca.

Cijena izleta 150,00kn  ČLANOVI HPS-a.

Uz prijavu na izlet obavezna uplata.

Uplate primam utorkom u društvu od 19.30-20.30h.

PRIJEVOZ: BUS

POLAZAK: 7.00h, Trnjanska 1, kod Gredelja

Prijave: Martina Komerički, mob: 098 9938 140

 

Vodiči: Danijela ČIŠ i Martina KOMERIČKI

 

Napomena : Prijavom na izlet svaki sudionik  potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju vremenskih neprilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

Kad bi se godina mogla smjestiti u sat,

jesen bi bio sat čarolije.

Victoria Erickson

Share

By