Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

POŠTAK – IZVOR ZRMANJE

                         18.04.2021 NEDJELJA

 

image.png

Lička Plješivica je izdvojeni planinski lanac u dužini 100 km (najduži poslije Velebita). Pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok od Plitvičkih jezera do Zrmanje i dijeli Liku od Pounja. Većina njene površine prekrivena je gustom šumom. Najznačajniji vrhovi Ličke Plješivice nalaze se na početku i kraju planinskog lanca: Ozeblin 1657 m, Gola Plješivica 1646 m, Kremen 1591 m, te Poštak, naš cilj.

image.png

Poštak 1425m. se  izdiže iznad rijeke Zrmanje sa prepoznatljivom strmo odsječenom padinom ispod vrha. Nalazi se na tromeđi između Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Planinarski je vrlo zanimljiv, pa je iz tog razloga često odredište mnogih planinara. Zanimljiv je zbog svojih širokih vidika neometanih u svim smjerovima. Posebno privlači pažnju sa svojim neobičnim samostojećim kamenim figurama raznih oblika na zapadnom dijelu travnate padine podno vrha, na 1150 m nadmorske visine. Tu se posebno ističe kamena skulptura kod planinara poznata kao gljiva ili Glava svemirca – Marsovca. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja.

image.png

Izvor rijeke Zrmanje : za Zrmanju s pravom možemo reći da je Skrivena ljepotica iz razloga što joj je veći dio nadzemnog toka skriven u teško prohodnom i do 200 metara dubokom  kanjonu.

Zrmanja Vrelo maleno je mjesto ispod planine Poštak, točnije ispod strme, gotovo okomite stijene koja se zove Misije. Misije su visoke oko 200 metara, a podno njih je nekoliko izvora rijeke Zrmanje. Potočići se sastaju pred branom Prezid. Brana je sagrađena još u doba Kraljevine Jugoslavije, radi reguliranja toka i sprečavanja bujica da ne odnose materijal nizvodno što je bio veliki problem tog kraja. Bujice su ispirale okolno tlo, i plavile okolna polja.

 Plan puta:  6.00h polazak autobusa Trnjanska /Gredelj .

 

Vožnja auto putem A1  uz stanku za kavu, zatim lokalnom cestom do željezničke stanice Zrmanja u mjestu Otrić. Iz Otrića od željezničke stanice Zrmanja započinjemo naš uspon na vrh Poštak 1425 m/nv

 

Opis ture: Na početku prolazimo nepokošenim livadama po blagom usponu. Put ubrzo postaje strmiji, i vodi po krškoj goleti do samog vrha kojeg krase prekrasne prostrane livade. Podno vrha nailazimo na kamene skulpture koje je izbrusio vjetar.

Nakon spuštanja s vrha ukoliko budemo u satnici predviđen je odlazak na izvor Zrmanje. Busom se vozimo 30ak kilometara dalje. Autobus nas je ostavlja u mjestu Zrmanja Vrelo. Otuda otprilike pola sata pješačimo do izvora.

 

Hrana i piće iz ruksaka!

Oprema: kompletna planinarska oprema, štapovi, dobre cipele, zaštita od kiše i sunca.

 Cijena izleta 180,00kn  ČLANOVI HPS-a

                          210,00kn ostali sudionici izleta

Uz prijavu na izlet obavezna uplata akontacije u iznosu 100,00kn.

Svoje mjesto garantirate jedino potpunom uplatom najkasnije 2 tjedna prije izleta.

Zbog velikog interesa za izlet i epidemioloških mjera rezervirajte svoje mjesto što prije.

Uplate primam utorkom u društvu od 19.30-20.30h.

Prijave: Danijela ČIŠ, mob: 095 3588 566,  e-mail:  dcis1313@gmail.com

 

Napomena : Prijavom na izlet svaki sudionik  potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

*Priroda voli, privlači i nadahnjuje samo zato što je prirodna.         (Wilhelm Humboldt)*

By