Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

KRUŽNA STAZA OKO LOKVARSKOG JEZERA

 

23.10.2021. subota

           

               

lokvarsko 1.jpglokvarsko 2.jpg

Lokvarsko jezero: Starije generacije pamte ga još i pod nekadašnjim imenom Omladinsko jezero. Naime, taj je naziv dobilo po omladinskim radnim akcijama između 1952. i 1955. godine kada je gotovo 27.000 mladih sudjelovalo u izgradnji brane na rijeci Lokvarki. Takva brana u svijetu do tada je postojala samo na Filipinima i njezina izgradnja bila je pravi pothvat.

Zanimljivo je da je umjetno Lokvarsko jezero stvoreno na mjestu nekadašnjeg naselja Srednji Jarak, čiji su se stanovnici u potpunosti morali iseliti. Izgradnjom brane potopljeno je čak sedamdesetak kuća, tri pilane, slastičarnice, gostionice i kapelice. I danas, kada se jezero povremeno isuši radi remonta hidroenergetskog sustava Vinodol, koji uključuje Lokvarsko i obližnje jezero Bajer u Fužinama, mogu se razaznati potopljeni ostaci nekadašnjeg naselja.

Planinarski dio: Kada dođemo u Lokve vrlo brzo dolazimo do brane gdje nas bus ostavlja i mi krećemo na vožnju sa splavi po jezeru. Pošto je trenutno niži vodostaj, iz splavi izlazimo nešto prije same Mrzle Vodice i krećemo na stazu oko jezera. Vožnja po jezeru nam je smanjila kilometre za hodanje tako da ćemo hodati oko 12km. Cilj nam je brana gdje će nas čekati bus.

Ukupno vrijeme hoda: oko 4-5 sati Udaljenost: oko 11-12km Zahtjevnost: K2 – umjereno kondicijski zahtjevno / T1 – tehnički nezahtjevna.

Prijevoz: Autobus, uz pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Cijena izleta:  100 kn prijevoz + 40kn vožnja na splavi

Sastanak planinara:  7:00 sati Trnjanska 1 (bivši Paromlim ili Gredelj).

                                 Povratak u Zagreb u večernjim satima.

Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, gojzerice, štapovi, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.… zaštitna maska za autobus obavezna

            Prijave: Danijela Čiš, 095 358 8566, dcis1313@gmail.com

                         Martina Komerički, 098 993 8140, martina.komericki@gmail.com    

                            

Molimo da prilikom prijave izvršite uplatu za prijevoz.

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših drugih vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By