POHOD PO LUDBREŠKOJ PLANINARSKOJ OBILAZNICI

Subota, 06.01.2018.

Ludbreg je grad u Podravini (sjeverozapadna Hrvatska) na lijevoj obali rijeke Bednje, 25 km jugoistočno od Varaždina na magistralnoj cesti Varaždin – Koprivnica. Smješten je podno obronaka Kalničkog gorja a nalazi se na nadmorskoj visini od 157 m.

Ludbreg se prema lokalnoj legendi smatra središtem svijeta. Istina je da se mnogi svjetski gradovi nalaze na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu (prvi krug VaraždinČakovecKoprivnica, drugi ZagrebMariborKaposvar, treći BečBudimpeštaTrst, itd). Na glavnom trgu se nalazi točka koja predstavlja središte svijeta.

Postoji legenda da je grad Ludbreg pa valjda i vlastelinstvo osnovao plemić Lodbring 1100. godine na povratku iz križarskog rata.Tijekom stoljeća je mijenjao razne vlasnike: Juraj Čuz Ludbreški, Andrija Orahovički, Benedikt Turoczy i njegov sin Juraj, obitelj Erdödy (hrvatski: Erdedi) i od 17. stoljeća do najnovijeg doba Batthyányi (hrvatski: Baćan). Danas je Ludbreg naselje sa statusom grada, a tijekom 20. stoljeća se polako razvijalo u moderni centar Ludbreške Podravine.

Najveća arhitektonska znamenitost Ludbrega je barokni dvorac Batthyany, u kojemu je smještena radionica Hrvatskog restauratorskog zavoda. Dvorac je nastao pregradnjom starijeg srednjovjekovnog dvorca za grofa Ludovika Batthyanyja sredinom 18. stoljeća (1745.-1753.) u reprezentativnu baroknu rezidenciju. U dvorcu se nalazi kapela sv. Križa u kojoj se 1411. godine dogodio čudesan događaj pojave Presvete Krvi Isusove, radi kojega je papa Leon X., 1513. godine izdao bulu i proglasio Ludbreg svetištem. Kapela je 1753. oslikana zidnim slikama koje je radio slikar Michael Peck iz Kaniže.

Župna crkva Presvetog Trojstva najznačajnija je sakralna građevina u Ludbregu. Spominje se još 1334. godine, a današnja je izgrađena u baroknom razdoblju. Oslikana je freskama slikara Mirka Račkog. U crkvi se od 16. stoljeća (1513.g.) čuva Relikvija Predragocijene Krvi Isusove. Ampulica sa Predragocjenom Krvi Isusovom koja je nastala na čudesan način za vrijeme pretvorbe tijekom mise, (1411.g.) čuva se u pokaznici izrađenoj 1721. godine. Oko crkve se pruža slikoviti cinktor, tj. barokni trijem sa stupovima. Od sakralnih zdanja, u Ludbregu se nalazi i mala barokna kapela Žalosne Gospe, podignuta 1765. uz obalu rijeke Bednje. U novije je vrijeme izgrađeno Svetište Predragocjene Krvi Kristove. Svetište je podignuto radi ispunjenja davnog zavjeta iz 1739. godine, a sastoji se od zavjetne kapele Hrvatskog sabora i postaja Križnog puta, čineći izložbu mozaika od murano stakla na otvorenom.

Program izleta:

7.00 h polazak iz Zagreba, Trnjanska 1 (bivši Gredelj)

U Ludbregu se kod domaćina PD Ludbreg prijavljujemo, gdje se dočekuju polaznici pićem

i obrokom dobrodošlice.

9.00 h dolazak na pohod

oko 13 h okrijepa u Gracima

oko 14 h degustacija vina u Vinskom podrumu Makar, Sigečak i mogučnost kupnje vina

oko 16-17 h dolazak u Ludbreg i u sali hotela Amalija poslužuje se grah / gulaš , podjela priznanja i značaka za prijeđeni put i sve to uz muziku i ples.

19 h je polazak za Zagreb

Staza pohoda duga je 23 km pa se laganim hodanjem može proći za 6 do 7 sati.Visinska razlika je cca 200 metara. Postoji mogučnost hodanja od 4 sata.

Cijena prijevoza: 100 kn. Uplata osigurava mjesto u busu,a rok je 2 tjedna prije izleta.

Participacija troškova/startnina pohoda je 25 kn, u što je uračunato piće i hrana na dva punkta i hrana u hotelu Amalija (plaća se na licu mjesta).

Oprema: standardna planinarska.prilagođena vremenskim uvjetima

Prijave:

Đurđa Tauber, PD Medveščak  098 930 0886

Martina Komerički, PD Naftaplin  098 993 81 40, mail:martina.komericki@gmail.com 

By admin