MANGART (2697 m) Tolminska korita

                    19. – 20. kolovoza 2017.

                                             subota i nedjelja

 

19. kolovoza 2017.

 

MANGART


Ugrađena slika 1

 

Mangart, kao i Mangrt, je 2679 m visok vrh u Julijskim Alpama i četvrti najvišji vrh u Sloveniji. Mangart je također naziv za gorje (s najvišim vrhom Veliki Mangart, 2679 m) između dolina potoka Koritnice i Mangartske doline.

 

Pola kilometra prije prijelaza Predel se odvaja cesta, koja oko 12 km vodi do Koče na Mangartskom sedlu  (2072 m). Od sedla  vode na vrh dva pota:

      slovenski smjer, oko 1½ h; vrlo zahtjevna,  po zapadnoj stijeni i

   talijanski smjer, oko 2 sata; zahtjevna i dulja te položenija od slovenskog smjera.

 

20. kolovoza 2017.

 

 Ugrađena slika 2

TOLMINSKA KORITA

 

Zajednički je naziv korita rijeka Tolminke i Zadelščice na ulazu u Triglavski nacionalni park. Bistre modre rijeke tijekom tisućljeća izdubile su put kroz stijene. Kružna staza vodi oko korita obiju rijeka. Na uzvisini iznad korita je Zadlaška jama. Naziv je dobila po selu Zadlaz. Njen drugi naziv je Danteova jama, jer je jamu i Tolmin navodno posjeto Dante Alighieri i to kao gost ogledskih patrijarha nakon 1302. godine, kada je je bio prognan iz rodne Firence.

 

U centru Tolmina u smjeru Zatolmina, slijedimo oznake za Zadlaz – Čadrag i dolazimo do velikog parkirališta gdje parkiramo. 

Vrijeme obilaska oko 1.30 sati, dužina: 2 ½  km i visinska razlika: 90 m.


Ugrađena slika 3    KOBAŠKI MUZEJ

 

Obzirom da smo u blizini Kobarida, predlažemo obilazak muzeja I. svjetskog rata za koji se tvrdi da je najljepši u odnosu na ostale muzeje s istom tematikom.

 

Prijevoz: kombijem. Prijavi li se više od 8 sudionika, dodatno će se organizirati mogući prijevoz. Sastanak sudionika u 7 sati kod bivše Bille (kod Jadranskog mosta).

 

 

Vođa puta i vođenje:    Branka KAŠAJ, mob: 091/9492 027, 

                                                        E-mail: brankasaj@gmail.com.

    Damir LASIĆ,  mob: 098/314 170;  

                         e-mail: damir.lasic1@gmail.com.

Organizator ima pravo promjene ture ili otkazivanja izleta u slučaju nepredvidivih okolnosti. Svaki sudionik prisustvuje izletu na vlastitu odgovornost.

 

By admin