Mitsko povijesna staza „Trebišća – Perun“

subota, 6.05.2017.

Polazak: 6 sati, Trnjanska 1

Povratak: oko 22 sata

Prijevoz: bus

Cijena izleta bez ručka: 140 kn

Mitsko povijesna staza Trebišća Perun nalazi se iznad Mošćeničke Drage uvučena u duboki kanjon Potoške vode. Kroz 13 poučnih tabela s bogatim tekstualnim i likovnim sadržajima i uz 15 monumentalnih kamenih ploča sa stihovima iz slavenskog folklora staza nas upoznaje s time tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto su došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice. Isto tako, osim povijesno_mitološke dimenzije, ona nas upoznaje sa tradicionalnim životom ovog kraja i kako su ljudi nekada teško živjeli. 

Težina staze: tehnički nezahtjevna, kondicijski srednje zahtjevna (staza je duga 13 km)

Učesnici trebaju biti spremni na duže hodanje!

Grupa A: prolazi cijelu stazu (cca 6,5 sati)

Grupa B: sa A grupom do Trebišća i potom natrag, šetnja do Mošćenice….

(organizacija slobodnog vremena prema želji)

Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima

Hrana i piće: na turi iz ruksaka, nakon ture odmor i ručak (organizacija ručka je u tijeku)

Vodiči: Ljerka & Damir Armano & Darko Matić & Mirjana Gjano

Prijave i uplate  do popunjenja a najkasnije do 18.4.2017.  

(samo uplata osigurava mjesto u busu)

Ljerka Armano (+385 99 319 51 29; ljerka.armano@gmail.com )

 

Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje!

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

 

 

 

 

Mošćenice

 

Najvažniji dan za Mošćenice koji se i danas slavi je Kandelora ili Svijećnica, kada vjernici nose svijeće na posvetu u Crkvu sv. Andrije; taj je datum proglašen povijesnim danom Mošćenica i svečano se obilježava svake godine početkom veljače. Mošćenice su imale i statut koji potječe iz prve polovice 17. stoljeća. Uz povijest Mošćenica vezano je poznato prezime domaće obitelji Negovetich de Cumbox, koja je dobila plemićku titulu 1687. godine. Na gradskim se vratima nalazi Habsburški grb i godina njihove obnove – 1654. Kao dio austrijske pokrajine Mošćenice su 1896. postale samostalna općina.

Vrijedno je posjetiti etnografsku zbirku na samom ulazu u stari grad, gdje se i danas čuva zavidan broj tradicionalnih nošnji, alata, ukrasa i predmeta – svjedoke života naših predaka. Blizu same zbirke nalazi se Mošćenički toš, mlin za masline, star oko tri stotine godina i simbol ovog srednjovjekovnog grada. Ne zaboravite zaustaviti se u stražnici odn. gradskoj loži, te svratiti na Kostinac, trg iza crkve i nekoć gradsko groblje, zatim posjetiti šternu, nekadašnju glavnu gradsku cisternu, popeti se na kaštel pred samim ulazom u grad gdje se danas nalazi osnovna škola, a u prizemlju izložbeno-galerijski prostor. Temeljem zakona o zaštiti spomenika povijesna jezgra Mošćenica uvrštena je 1968. u registar nepokretne kulturne baštine.

Bogatu sakralnu baštinu Mošćenica svakako vrijedi vidjeti, stoga valja odvojiti nešto vremena kako bi se sve detaljno proučilo. Navodimo ih redom: Župna crkva Svetog Andrije Apostola, Crkva sv. Bartola, Crkva sv. Sebastijana i Kapela Križnoga puta na brdu Kalvarija.

 

Mošćenička Draga

 

U doba Austrougarske, razvojem željeznica Beč – Matulji, Beč – Ljubljana – Trst, Zagreb – Karlovac – Rijeka, krajem 19. i početkom 20. stoljeća na Opatijskoj je rivijeri započeo turizam. Gosti su iz Opatije kočijama počeli odlaziti na izlete u romantičnu Mošćeničku Dragu. Prvi gosti noćili su u prelijepim vilama izgrađenim krajem 19. stoljeća. Početke turizma obilježila je obitelj Armanda koja je posjedovala istoimeni hotel u centru Drage. Na temeljima tog povijesnog hotela podignut je hotel Draga koji je prvo promijenio ime u Miramar, a kasnije u današnji Mediteran. Uz hotel Armanda, jedan od začetnika draškoga turizma bio je Pansion Alla Marina na samoj plaži. Naravno da su blaga mediteranska klima, čisto more, prelijepa priroda, zdrava i ukusna hrana počeli privlačiti posjetitelje iz svih krajeva svijeta.

Šetalište (lungomare) prema plaži Sv. Ivan budi u vama romantiku, a cijelim vas obalnim putem prati šum mora i miris mediteranske vegetacije. Kruna je tog puta vila Zagreb (ex Ossoinack), za kojom ne zaostaje niz šarmantnih starih vila prema plaži Sv. Ivan. Na kraju prve plaže podignut je spomenik partizanskim jedinicama koje su se ovdje iskrcale 25. travnja 1945., oslobodile Mošćeničku Dragu i krenule u oslobađanje Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja. Dražanski stari grad sa zbijenim kućama i klancima spušta se strmo sve do mora. U njegovom se temelju ulegnula mala simpatična lučica u kojoj su smješteni ribarski brodovi, manje barke, a u ljetnim mjesecima mala marina za brodice turista. Stari je grad tipično ribarsko naselje nastalo krajem 19. stoljeća kada su se stanovnici grada Mošćenica i okolnih sela polako doselili na obalu zbog ulova ribe. Mošćenička Draga razvila se kao ribarska lučica grada Mošćenica, a sačuvani zapisi datiraju još iz davne 1436. godine u kojima se spominje naselje na portu poli Sv. Marine. Mošćenička Draga glavno je administrativno središte općine. Samo mjesto broji oko 900 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom i ribarstvom.

By admin