Hrvatsko Zagorje

Grebengrad – Lubenjak – Čevo

subota 19. 09. 2020.

  

image.png image.png
  Grebengrad                                                 Veliki Lubenjak                    
image.png

   Čevo

Greben grad (Greben, villa Gardun) je danas ruševna utvrda u Hrvatskoj, blizu mjesta Mađareva. Jedan je od najvećih utvrda u Zagorju. Veći od njega je samo Cesargrad iznad Klanjca. Nalazi se na istočnom rubu Ivanščice

Spominje se već 1209., u potvrdi (listini) hrvatsko-ugarskoga kralja Andrije II. Kralj u listini daje varaždinskim došljacima sloboštine i određuje granice njihova posjeda. Sloboštine i posjed im daje kao zahvalu za njihove usluge dok je bio zatočen u Knegincu. Južne granice tih posjeda je posjed nekog Gurdona, poslije poimence nazvanog kao “naš Gurdon iz kaštela Greben” i kralj Bela IV. potvrdio je Varaždincima prava što im je podijelio njegov otac. U dokumentu 1220. među graničnim međama spominje selo selo Gurdon (villa Gurdon) i potom “našega pristava Otokara iz sela Greben”. Pisana potvrda mladog kralja Bele iz te godine kaže da plemići Gurdon ili Gardun žive i u naselju (villa) Gardun, odnosno Greben. Time se potvrđuje da se i selo Mađarevo izvorno zvalo Greben, a po tomu kasnije i kaštel Grebengrad. Greben grad je jedan od mogućih glavnih naselja Zagorske kneževine (Krapinske županije).[2]

Greben je najranije je spominjani srednjovjekovni grad. Prvi je spomen 1277. godine. Vlasnici Greben grada bile su obitelji (Ladislav Hermanfy de Greben) Grebenski (1277.-1445.), grofovi Celjski (1445.-1456), obitelj Vitovec i Ivaniš Korvin (1456.-1481.), obitelj Batthyány (1481.-1621. i 1622.- 1645.), ban Nikola IX. Frankapan (1621.) i nakon udaje Elizabete Batthyany za Jurja Erdődyja, obitelj Erdődy (1645.-1710.). Grad je bio nastanjen sve do požara 1710. godine. Veliki požar uništio je krovišta i vlasnica Elizabeta Erdődy ga je nakon požara napustila. Već 1712. je ruševina koja je narednih desetljeća još više propadala. Vlasnici grada Erdödyjevi, nisu ga htjeli obnoviti.

Čevo je najistočniji i najistaknutiji vrh Ivanščice. S južne je strane prilično pitom, a sa sjeverne strane je toliko strm da su se na više mjesta pojavile stijene. Zbog šiljastog izgleda naziva se i Zagorski Klek.

Veliki Lubenjak osamljeni vrh na jugoistočnom dijelu Ivanščice. Sam vrh nije osobito privlačan jer ne pruža vidik, a na padinama vrha nalazi se stari grad Grebengrad.

Planinarski dio:       

Podečevo –  Čevo (562 m) 1,15 – Čevo  Velik Lubenjak 2,15 – V. Lubenjak  Grebengrad (502m) 0,30– Grebengrad Planinarski dom 0,30 – PD Grebengrad . Madžarevo 1 h,

Ukupno oko 5 sati.

PrijevozAutobus. Cijena prijevoza 100 kn.

Sastanak planinara     7,00 Trnjanska 1 (bivši Paromlim ili Gredelj)..

 

  Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, kapa

ili šešir, krema za sunčanje

       Prijave:     Vesna Čer Mak :,   mob: 091/5325 652,   

                                                             e-mail: vesna.mak55@gmail.com.

            Vodiči:  _______________________________________________

        Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn, molim da me kontaktirate putem              e-maila, mobitela ili osobno u prostorijama Društva..

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših drugih vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

Share

By