OD MALAČKE DO KLISA SA LACOM

Petak/Subota/nedjelja, 6. – 8. 10.2017.

Polazak: 16 sati, Podsused

Povratak: nedjelja, navečer

Prijevoz: autobus

Troškovi: 350 kn (uključuje prijevoz, hranu i piće (gemišt) za sve dane, spavanje kod Laca u Sevidu)

Opis puta: kako krećemo u petak poslije posla, planinarski dio uključuje subotu. U nedjelju zatvaramo sezonu kupanja, pospremimo za sobom i krećemo prema Zagrebu. Sevid je turističko naselje udaljeno 12 km od Trogira.

Grupa A

Subota: Malačka – Klis, cca 6-8 sati hoda

Kaštelanski zaljev sa sjevera okružuju brda Kozjak, Opor i Trečanica koja se blago položena spuštaju do mora. Najviša i najduža je planina Kozjak, koja se u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Staza se pretežito drži grebena, ali zalazi i u blage sjeverne padine obrasle česminom, kao i na strmu južnu stranu.

Grupa B

Subota: Malačka – Sv Ivan, cca 1,5 h hoda

Sveti Ivan Biranj najviši je vrh zapadnog dijela Kozjaka. Na njemu je kapela sv. Ivana koji se slavi kao zaštitnik Kaštel Lukšića. Najviša točka vrha malo je istočnije od kapele, ali na nju nema puta. Na području Malačke i Sv. Ivana Birnja članovi PK-a Split uredili su splet ekološko-poučno rekreacijskih staza te ih označili žuto-zelenim markacijama. Najzanimljivija točka je krška lokva Jezero, u čijoj je blizini izvor pitke vode koji nikada ne presušuje.

Uspon s prijevoja Malačka na vrh Sv. Ivan Biranj atraktivna je i jednostavna planinarska šetnja. Do prijevoja Malačka stiže se cestom ili pješačkim putom iz Kaštel Starog. Put prema vrhu počinje kod planinarske kuće Česmina d. od prijevoja.

Markacija vodi prateći hrbat u i. smjeru kroz kamenjar i makiju na vršak Birnjac (562 m), a zatim dalje hrptom još 30' na Sv. Ivan Biranj. S vrha Sv. Ivana Birnja markacija se nastavlja prateći stjenoviti hrbat do Grebina, a odatle se spušta desno nizbrdo na uzdužni požarni put na mjestu gdje na njega prilazi i put od kapele sv. Lovre. Požarnim putom se u istočnom smjeru podno stijena može nastaviti do pl. kuće Pod Koludrom.

Oprema: Osnovna planinarska.prilagođena vremenskim uvjetima, vreća za spavanje, Hrana i piće: apsolutno ništa, oim prema vlastitoj želji

Vodiči: Lac & lokalci

Informacije, prijave i uplate najkasnije do 3.10.2017.

Ljerka Armano (+385 99 319 51 29; ljerka.armano@gmail.com )

By admin