HPD Zaprešić

OLIMP (Mitikas / Skolio)

20. – 25.06.2018.

Olimp je planina u Grčkoj na kojoj su, prema grčkoj mitologiji živjeli bogovi. Olimp je i najviša planina Grčke, visoka je 2917 m,  a nalazi se u Tesaliji. Najviši vrh Olimpa jest Mitikas (Mytikas), što na grčkome  znači "nos". Mitikas je najviši vrh u Grčkoj, a početak penjanja na tu planinu počinje od grada Litochoro koji je znan i kao Grad Bogova zbog svoje lokacije. Na Olimpu postoji 46 vrhova viših od 2000 i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine. Olimp je poznat po bogatoj flori s oko 1500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske vrste. Olimp je najviša i najljepša grčka planina koja predstavlja i netaknutu prirodu te je od 1983. pod zaštitom UNESCO-a, a sama je planina nacionalni park.

U nastavku donosim okvirni program:

20./21.06.2018. – sastajemo se u 10.30h na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Vlak za Beograd nam polazi u 11.00h. Vozimo se preko Sl. Broda – Vinkovaca – Šida i u Beograd stižemo oko 18.00h. Na željezničkoj stanici u Beogradu čeka nas autobus i naš vodić gosp. Radmilo Marić, predsjednik PD-a Željezničar iz Beograda. On će nam ujedno biti i domaćin na ovom našem putovanju. Nakon smještaja naših stvari u autobus predviđen je odlazak do Kalemegdana –  najvećeg beogradskog parka i najznačajnijeg kulturno-povijesnog kompleksa. Šetnja po Kalemegdanskoj tvrđavi, Knez Mihajlovoj ulici i boemskoj četvrti Skadarlija. Čari i šarm Skadarlije i danas se kriju u atmosferi i duhu starih vremena koji ne napuštaju ovu starogradsku četvrt. Ovdje su brojni restorani tradicionalne domaće kuhinje, art galerije, kafići, slastičarnice… Tokom ove šetnje ( 3h) imate prilike večerati u nekom od brojnih restorana ili trgovina fast food hrane. Polazak u Grčku je predviđen oko 22.30h. Noćna vožnja sa usputnim pauzama. Dolazak na grčku granicu oko 7.00h. Nastavak puta i posjeta arheološkom nalazištu Dion koje ima međunarodni značaj.To je sveti grad antičkih Makedonaca, a nalazi se sa sjeveroistočne strane Olimpa. Dolazak u Paraliju je predviđen oko 11.00h. Za one koji ne znaju Paralija je najpoznatije turističko mjesto sjeverne Grčke, osim odmora i rekreacije, nudi i odgovor zašto su bogovi odabrali baš Olimp za svoje sjedište. Ovdje je predviđen smještaj u apartmane i to oko 14.00h. Slobodno vrijeme za kupanje i odmor. Noćenje.

22.06.2018.  – Paralija: u 9.00h polazak za Meteore koji su jedni od 5 top destinacija Grčke. O svjetskoj slavi Meteora govori i činjenica da je na njima simljeno puno filmova, od kojih i kultna saga o Jamesu Bondu „Samo za tvoje oči„ sa Rodgerom Mooreom u glavnoj ulozi. Postoji lokalna priča da kad bi se u gustoj magli našli podno manastira Meteori ne biste znali da li ste u bajci ili na javi. Meteora (grčki: Μετέωρα, lebdeće stijene ili stijene obješene o nebo) je skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji. 1988.god. kompleks manastira Meteora uvršten je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Dolazak na našu destinaciju očekuje se oko 12.00h. Razgledavanje do 15.00h. Povratak za Paraliju. Potom usputno zadržavanje u Larissi u Haniotiju gdje je predviđena pauza za kupanje. Larissa je važno trgovačko, poljoprivredno i industrijsko središte Grčke. Legenda kaže da je ovdje rođen Ahilej i da je umro Hipokrat – otac medicine. Dolazak u Paraliju. Slobodna večer za uživanje. Noćenje.

23.06.2018.  – Paralija – Prioni (1050m) – Dom "A" (2050m): Polazak autobusom u 10.00h prema Prioniu, mjestu odakle pješice krećemo na Olimp. Jedna zanimljivost: Prioni leže na izvorima pitke vode pa ćemo imati prilike snabdjeti se vodom za daljnje putovanje. Doduše, cijeli Olimp ima dosta izvora pitke vode. Dolazak na Prioni predviđen je oko 12.00h. Pješačka tura prema domu "A" u trajanju od 3.30h uređenom stazom i konstantnim usponom. Visinska razlika oko 1000m. Smještaj u domu i noćenje.         

Napomena: dom je napravljen u alpskom stilu i odlično opskrbljen hranom i vodom. Za spavanje je potrebno ponjeti samo dvije plahte. Kreveti su na kat i u omiljenoj varijanti           "skupno ležište".                                                                                                                                                        

24.06.2018.  – dom "A" –  (Mitikas 2014m / Skolio 2007m) – dom "A" – Prionia –          makedonska granica

Ustajanje u 7.00h. Polazak u 8.00h. Prva grupa ide do prijevoja Skala (2863m) i penje se na Mitikas (2917m). Nakon uspona vraća se u dom "A" do 16.00h. Druga grupa ide zajedno sa prvom do prijevoja Skala, nastavlja do vrha Skolio (2911m) i vraća se do doma "A" do 15.00h. Tu čekaju prvu grupu i svi zajedno u 17.00h kreću prema mjestu Prionia gdje ih čeka autobus. Vrijeme spusta cca 2.30h. Tokom ovog cijelodnevnog pješačenja računajte na uspon od 1000m, a spust od 2000m. Polazak prema mjestu Katerini. Pauza 2 h za večeru nakon koje krećemo za Srbiju.

25.06.2018.  – dolazak u Zemun u jutarnjim satima. Pauza za laganu šetnju uz Dunav te vrijeme predviđeno za doručak. Nakon pauze za doručak i šetnje sjedamo na autobus koji nas vodi do Beograda gdje sjedamo u vlak i pravac Zagreb.

Oprema: standardna za ovo doba godine. Ponesite sunčane naočale, kremu za sunce, zaštitu od kiše. Ponesite i toplu odjeću jer na Olimpu noći znaju biti poprilično hladne. Gojze glavu čuvaju !!

Hrana: iz ruksaka. Dolaskom u Beograd imamo 4 sata pauze gdje možemo kupiti nešto hrane za put, a i tamo je predviđena večera. Cijene su puno jeftinije nego kod nas. Evo usporedbe: za 10 eura dobijete 1200 dinara ( 200 dinara košta pljeskavica na kolodvoru u Beogradu). U Grčkoj se također može dobro pojesti za 5-6 eura. Cijene u domu na Olimpu nisu pretjerane.

Cijena izleta: 1.600,00 kn ( ovisno o tečaju eura). U cijenu je uključen prijevoz vlakom Zagreb – Beograd – Zagreb, prijevoz autobusom Beograd – Grčka – Beograd, spavanje na domu Olimp, apartmani ( hotel, hostel) u Paraliji. Putno osiguranje: je obavezno. Mogućnost plaćanje na 6 rata ili jednokratno. Rate su formirane na sljedeći način:

·         do 12.01.2018. Prva rata      

·         do 15.02.2018. Druga rata

·         do 15.03.2018. Treća rata

·         do 15.04.2018. Četvrta rata

·         do 15.05.2018. Peta rata

·         do 15.06.2018. Šesta rata

Povrata novca nema, jedino u slučaju izostanka možete pronaći zamjenu za izlet. Ukoliko imate neke nejasnoće stojim na raspolaganju za dodatne informacije na broj telefona 091/3355-930,  Branko Kopinić. Radujem s Vašem odazivu !!  

Napomena: odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu te da ima plaćenu članarinu u planinarskom domu (obavezno imati iskaznicu sa sobom), da pristupa izletu na vlastitu odgovornost i da će slušati upute vodića.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ili nekih drugih izvanrednih okolnosti vodić ima pravo promijeniti trasu puta, a u iznimnim slučajevima i otkazati izlet

U nastavku par slikica:

  Ugrađena slika 1  Ugrađena slika 2

                   Kalemegdan                                                       Skadarlija


  Ugrađena slika 3      Ugrađena slika 4

                   Meteori, Grčka                                          Olimp, vrh Skolio 

     

  Ugrađena slika 5      Ugrađena slika 6

                        Olimp, vrh Mitikas                                             Paralija

 

 

By admin