Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Omiška DINARA (845 m) – KOZJAK

28. 5. -30. 5. 2022.

     

omiška 1.jpg omiška 2.jpg

Omiška Dinara (katkad i samo: Dinara) brdo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz obalu Jadranskog mora. Nalazi se istočno od Omiša, u duljini od 16 km. Sa zapadne i sjeverne strane omeđuje ju rijeka Cetina. Na istoku se povezuje s Omiškom Rogoznicom. Podno nje se s južne strane nalaze naselja Ravnice, Brzet, Borak, Nemira, Stanići, Čelina i Lokva Rogoznica. Istočni su obronci opožareni više puta, a najveću su štetu pretrpjeli 2003. godine.

Omiljeno je penjalište brojnim planinarima. Najviši vrh je Kula (ili Imber), koja se nalazi iznad naselja Stanići i visoka je 864 m. Najjednostavniji je uspon na vrh iz sela Borka iznad Omiša.S vrha se pruža pogled na otoke Brač i Hvar, dolinu Cetine i Poljica te na planine Mosor i Biokovo.

 

Kozjak je brdo koje sa sjeverne strane okružuje grad Kaštela. Njegova je južna padina vrlo strma i klisurasta, a sjeverni kameniti obronci postupno prelaze u valovitu visoravan Zagore. Planina Kozjak se 16 km proteže od Kliškog lanca na istoku, što Kozjak dijeli od Mosora i dalje u zapadnom smjeru sve do prijevoja Malačke, a dalje ka zapadu nastavlja gorski niz brdo Opor.

Najupečatljiviji dio Kozjaka je južna stijena (16 km), Greda od Kozjaka, koja je ujedno najduža u Hrvatskoj, iako razmjerno male visine (50 – 250 m). Najviši vrh ovog primorskog Kozjaka je Veli vrj (779 m) na istoku grebena iznad Kaštel Gomilice. U starijoj literaturi se navode i imena za vrh: Sv. Luka ili Kozjak. Na zapadnom dijelu grebena je poznat Planinarski dom Malačka uz istoimeno sedlo, 466 m.Sveti Ivan Biranj (631 m) najviši je vrh zapadnog dijela Kozjaka. Malo zapadnije od vrha nalazi se kapela sv. Ivana koji se slavi kao zaštitnik Kaštel Lukšića.

S južne strane Kozjaka prevladava mediteranska flora, dok na sjevernim obroncima submediteranska flora. Cijeli Kozjak je isprepleten dobro označenim planinarskim stazama, a ima i četiri planinarska doma.

 

28.5.2022. subota

Polazak u u 6h s parkirališta Trnjaska 1 (bivši Paromlin). Sa usputnim stajanjima dolazak u PD Malačka gdje ćemo biti smješteni. Nakon kraćeg odmora krećemo na planinarsku turu. PD Malačka (477m)-Sv.Ivan Biranj (631m)-Pl.sklonište Orlovo gnijezdo (598m)-Pl.kuća pod Koludrom (325m)-Pl.dom Malačka. Sveukupno hoda: 4-4,5h.

29.5.2022. nedjelja

7.00 Buđenje-doručak. Polazak u 8.00 za Omiš. Do tvrđave Fortica vodi klinčani put-ferata (obavezan pojas,kaciga i ipsilon). Oni koji ne idu na feratu idu normalnim putom do tvrđave.Kada se gore svi skupimo krećemo prema vrhu Kula ili Imber (845m).Nastavljamo u smjeru Podašpilje i Radmanove Mlinice.U Omiš se vraćamo busom ili brodićem (plan naknadno) i dalje nastavljamo prema PD Malačka na noćenje. Sveukupno hoda: cca. 5-6h

30.5.2022. ponedjeljak (neradni dan)

7.00 Buđenje-doručak. Polazak u 8.00 na pl.turu.Dolazimo do Crkve Gospa na Hladi od kuda nam do pl.doma Putalj (460m) treba oko 1.10h i još nekih 1h do kapelice Sv. Luka (726m).U blizini crkvice nalazi se najviši vrh Kozjaka Veli Vrj (779m) na kojem je sagrađen vojni objekt.Nakon odmora spuštamo se istim putem prema busu. Sveukupno hoda:3.5-4h

Kad se smjestimo u bus, krećemo prema Zagrebu gdje uz usputna stajanja dolazimo u večernjim satima. 

Prijevoz: autobus

Cijena: 700kn (akontacija kod prijave 200kn)

           korekcija cijene ovisno o broju sudionika

Oprema: standardna planinarska,prilagođena vremenskim uvjetima. 

               Za feratu y-osiguranje, penjački pojas i kaciga.

Obavezni dokumenti: planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

Prehrana: iz ruksaka ili u planinarskom domu koji je opskrbljen jelom i pićem.

Prijave i informacije: Martina Komerički, 098 993 81 40

                                    mail: martina.komericki@gmail.com

By