Pahuljice

PAHULJICE – podružnica medicinskih sestara PD NAFTAPLINA

Svakodnevna skrb za bolesne i nemoćne ostavlja nevidljiv, ali dubok trag u životima medicinskih sestara. To vide njihove obitelji i prijatelji, oni koji s medicinskim sestrama žive život. Tu spadaju i Pahuljice.

Naime, medicinske su sestre kroz Pahuljice našle način da iz brojnih osobnih i profesionalnih bitaka izađu kao pobjednici. Poštujući bolest i bolesne prihvaćaju salutogenezu kao vlastiti izbor.

Kada su i kako nastale Pahuljice?

Prije više od jednog desetljeća, točnije 2001. godine, na inicijativu Brankice Rimac, predsjednice podružnice HUMS-a (Hrvatsko udruženje medicinskih sestara) pri KBC Zagreb, začeta je ideja o osnivanju planinarskog društva medicinskih sestara. Kako su neke od začetnica, među kojima je i Nada Premrou, bile povezane bračnim i drugim vezama uz „Naftaplin“, povezivanje s istoimenim planinarskim društvom tada se nametnulo kao najbolje rješenje.

Od tada pa sve do danas, posljednjih trinaest godina, Pahuljice su se uspjele održati usprkos raznim „dječjim bolestima“.

Kako to s pahuljicama biva ‒ u hladnom ih dobu ima više, a kad zatopli neke se sljube, neke zaljube, neke rastope i samo nestanu ‒ upravo je tako i s našim Pahuljicama, no uvijek ih ima tridesetak. U prvim godinama Pahuljice su imale i vlastiti kalendar izleta, ali s godinama i s nestabilnim sveopćim ekonomskim promjenama svoje su izlete uklopile u izlete matičnog Društva. Ono što se kod Pahuljica ne mijenja jest obilježavanje međunarodnog Dana sestrinstva u planini.

Ljepote Lijepe naše su nebrojene, a Pahuljice svake godine otkrivaju jedan njezin dio. Izleti su osmišljeni tako da svaka Pahuljica pronađe nešto za sebe: ima zahtjevnih i teških staza za one željne adrenalina, ali i lakših i lakih staza za one željne uživanja, no uvijek se tu nađe i plašljivi šofer autobusa kojeg brižne Pahuljice „čuvaju“.

Prvi izlet bio je 2001. godine prema Okiću i Plješivici. Na njemu su se Pahuljice upoznale s osnovama orijentacije i zapamtile sljedeću uputu: „Kartu čitaj, seljaka pitaj“.

Osim planinarskih izleta Pahuljice su 2013. godine pokrenule suradnju s planinarskom sekcijom Društva medicinskih sestara, tehničara i primalja Ljubljane te tako uspostavile i vrijedne profesionalne kontakte. Kolegice su nas ove, 2014. godine, posjetile u našoj planinarskoj kući na Sljemu, poznatijoj kao Risova jazbina. Promidžbu planinarenja među medicinskih sestrama napravila je Nada Premrou i objavom „Drvenog jubileja Pahuljica“ u Sestrinskom glasniku 2005. godine, a 2011. godine u Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo objavljen je članak Ljerke Armano pod nazivom „Gojzericom protiv stresa“. Baš kao što kažu naši stari: „Bolje da propadne selo, nego običaji“, tako se i mi nadamo da će se lijepa tradicija obilježavanja Dana sestrinstva u planini nastaviti te da će Pahuljice s ponosom slaviti buduće jubileje.


Propustili ste


Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 6031