PAPUK-JANKOVAC-Pustara Višnjica (kod Slatine)

16. rujan 2017. (subota)

Ugrađena slika 1 Ugrađena slika 2

Polazak; 6,30 h sa parkirališta ispred  bivšeg poduzeća Janka Gredelja, Trnjanska 1

     

Na jednodnevni planinarki i turistički izlet polazimo autobusom.

Vozimo se do grada Velike. Stajemo kod crkve.Svi koji žele i mogu hodati uzimaju planinarsku opremu i kreću planinarskom stazom do Jankovca.

Planinarska trasa ( cca 2,30h hoda); crkva Sv. Augusta (Velika) – stari grad Lapjak (669 m) – Jezerski vrh (739 m) – Nevoljaš – Majerova livada – Jankovac.

Ostali idu autobusom u Jankovac i tamo nas čekaju.

Naša planinarska tura prolazi lijepim dijelovima Papuka da bi na kraju planinarenja došli u „Planinarski raj Slavonije“ – romantičnu gorsku dolinu Jankovac, zaštićenu kao park – šuma. Tu su lijepe livade , jak planinski izvor, pl. dom Jankovac, 30 m visok slap Skakavac i stijena sa špiljom grofa Jankovića a u blizini je i hajdučka Maksimova špilja.

Oko 14 h  svi ćemo u autobus pa prema Slatini gdje se u njezinoj blizini nalazi pustara VIŠNJICA.

Ime Pustara je, kako to opisuje Hrvatski enciklopedijski rječnik, “prostrano zemljište koje se ne obrađuje već služi za stočarstvo, konjogojstvo i uzgoj svinja na otvorenom”. Ime je vjerojatno dobila po mađarskoj riječi “puszta”, što u prijevodu znači prostrana ravnica. 

Imanje Višnjica staro je više od dva stoljeća, a skrilo se iza perivoja prekrasnih starih lipa i kestena, visokih borova, javora i duda koji stoje kao pravi čuvari oko ovog prekrasnog prostora. Prolazeći ovim imanjem posjetitelji mogu osjetiti svježinu čiste i neiskvarene prirode, te uživati u pogledu na sve ljepote koje s ponosom čuva ovaj kraj. Ovdje možete vidjeti mnogo različitih životinja kao što su konji, mufloni i jeleni koji se uzgajaju u sklopu imanja koje je 7 km udaljeno od Višnjice, a nalazi se na prostoru od 40-tak hektara.

Na imanju se nalazi Hotel i restoran koji nudi različiti izbor vrhunskih delicija pripremljenih s mnogo ljubavi u kojima će svatko uživati. Restoran ima prekrasnu veliku terasu s drvenim stolovima i klupama, koja je pravo osvježenje za tople ljetne dane i uživanje u domaćoj atmosferi.

Posebnost ovog imanja ogleda se i u uzgoju jedne vrlo zanimljive namirnice – batat, koji se priprema na mnogo različitih načina u restoranu. Na imanju se još uzgajuju i gljive bukovače, šparoge kao i razno ljekovito bilje.

Prijevoz autobusom; Cijena – 100,0 kn

Oprema: standardna planinarska.prilagođena vremenskim uvjetima

Hrana i piće: iz ruksaka, u domu Zeleni vir mogućnost toplog obroka

Ulaznica u Park Prirode Papuk je za planinare sa iskaznicom 20,0 kn

Obilazak uz pratnju Pustare Višnjica je 10,0 kn

Organizator i vođa puta:

Zvonko Mak, tel.091/5239 878, emai –zvonko.mak1@inet.hr

 

By admin