Pećinski park Grabovača

Subota, 14.listopada 2017.

Grabovača je uzvišenje-brdo, dio kontinentskog dijela srednjeg Velebita, smještena između ličke krške zaravni i Perušićkog polja. Nalazi se na 770 m nadmorske visine. U neposrednoj blizini krškog slijeva rijeke Like.

Pećinski park "Grabovača" se nalazi u blizini važnih prometnih pravaca na državnoj cesti D-50 između Otočca i Gospića, u mjestu Perušić i u neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Split (izlaz Perušić), 2,5 km od centra Perušića.

Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ upravlja sa tri špilje, koje su ujedno i geomorfološki spomenici prirode od 1964. godine – špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja. U neposrednoj blizini, nalaze se i druge špilje – Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša i jama Slipica.

Ugrađena slika 1 Ugrađena slika 2

Špilja Samograd jedina je turistička špilja na području parka te je ulaz u nju dopušten samo u pratnji vodiča parka. Cijela špilja je nastala u gornjokrednim vapnencima duž glavne pukotine pravca sjever-jug. Glavnu pukotinu sijeku manje pukotine različitih pružanja te su se u zonama njihova križanja razvila proširenja u obliku četiri dvorane: Frasova, Peruvića.. Veći dio površine špilje prekriva debela sigasta kora ponegdje prekrivena nanosom kršja i ilovače. U špilji se nalaze 2 sigasta mosta, sigasti saljevi, kupasti stalagmiti i stalaktiti. Prema speleološkim istraživanjima iz 2011. godine stvarna duljina špilje Samograd je 345,8 m

Špilja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi putem betonskih stepenica s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalaze kamene ručno isklesane stepenice stare više od 100 godina i drveni rukohvati.

Temperatura špilje je u prosjeku 8°C te se preporuča odjeća dugih rukava i čvrsta obuća. Posjet špilji nije moguć u neprikladnoj obući zbog podloge kojom se kreće (šljunak, zemlja, kamen).

Nakon obilaska špilje odlazimo u Ličko Lešće u restoran GACKA, gdje imamo mogućnost ručka (pastrve ili meni) individualno. Obilazak obala rijeke Gacke , odlazak do izvora TONKOVIĆ VRILO. Izvorišno područje Gacke sastoji se od mnogih manjih izvora, no tri su najjača: Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo. Izvori imaju oblik jezeraca i vrlo su slikoviti sa starim mlinicama – “malenice”, te pile na vodu, stupe za stupanje i koševi za pranje sukna.

 

Prijevoz autobusom, cijena 100 kuna, ulaz u špilju 35 kuna. Polazak autobusa u 7 sati,     Trnjanska 1

Prijave i uplate: D. Lasić 098/314 170, e-mail: damir.lasic1@gmail.com

Vodič i organizator: Milovan DLOUHY,091/547 3367

Organizator ima pravo promjene ture ili otkazivanja izleta u slučaju nepredvidivih okolnosti. Svaki sudionik prisustvuje izletu na vlastitu odgovornost.

By admin