Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Gorski kotar

Platak – Primorski Klek (1214m)-Crni vrh (1335m)

nedjelja 27. lipnja 2021.

              

image.pngimage.png

Istočno od udoline, koju čine Gorničko i Mudna dol, prostire se niz slikovitih vrhova i to redom Grleš, Gornik, Nebesa, Crni vrh, Primorski Klek i Jasenovica, koji tvore istočni dio Grobničkih Alpi. Slikovitost ovog najjužnijeg dijela Gorskog Kotara leži u graničnom položaju između mediteranskog i kontinentalnog prostora. Stoga se s južne strane nalaze prostrani pašnjaci, dok se na sjevernoj strani prostire gusti šumski pojas. Najkraći prilaz ovoj skupini vrhova je s Platka.

Vrh Primorski Klek je razvidan kameniti greben koji se pruža u smjeru sjeverozapad jugoistok. Dugačak je stotinjak metara. Greben je potpuno gol a sam vrh je obrastao u visoku bukovu šumu. Pogled sa ovog vrha je neometan i otvoren je u svim smjerovima. Lijepo se vidi Grobničko polje, Kvarnerski otoci, Učka, Obruč, Fratar, Crni vrh, Guslica, Jasenovica i u daljini masiv Velebita.

Crni vrh je jako lijep vidikovac a vidik je neometan u svim smjerovima. S njega se otvaraju vidici na: Obruč, Fratar, Suhi vrh, Učku, cijeli Kvarnerski zaljev, Grobničko polje i cijeli grobnički kraj, Kamenjak, u daljini masiv Velebita, prema jugu Klek a prema sjever-zapadu slovenski Snježnik, Jelenc, Guslica, Snježnik, Risnjak.

Platak (1111 m) prostrana ovalna travnata livada, dugačka oko 300 m, okružena obroncima Jasenovice, Sljemena i Radaševa. Pogodan je za sve vrste rekreacijskih šetnji i poučnih staza

Planinarski dio:

Platak –prema Kleku Primorskom (2h)-Crni vrh (2h) – povratak prema Plataku (2-2,30h).

Napomena: na Crni vrh može se doći iz dva smjera južni koji uključuje penjanje po stijeni, i    sjeverni lakši ali malo duži.

Prijevoz: Autobus.

Cijena prijevoza:  120 kn za članove HPS-a, 150kn ostali sudionici izleta.

Sastanak planinara:   7 sati, Trnjanska 1 (bivši Paromlim ili Gredelj).

Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, zaštita od sunca.

Prijave:    

Martina KOMERIČKI, mob: 098/993 8140, 

                                    e-mail: martina.komericki@gmail.com

Damir LASIĆ,             mob: 098/314 170,    

                                   e-mail: damir.lasic1@gmail.com

            Molimo da nas kontaktirate putem e-mail i mobitela.


Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših drugih vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By