Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Samoborsko gorje

PLEŠIVICA (779 m)

nedjelja, 15. prosinca 2019.

    

image.pngimage.png

Plešivica (779 m), drugi je po visini vrh Samoborskog gorja. Sedam je kilometara udaljena od Jaske, a njezin južni dio je poznat kao vinogradarski kraj. Po njemu vodi više vinskih cesta.

Na grebenu su tri vrha: prvi je Veliki vrh, drugi bezimen a treći je Plešivica Vrh je uzletište za letače padobranskim jedrom.

Prva razgledna piramida postavljena je prije više od stoljeća, 1881. godine a današnja željezna piramida postavljena je 1957 godine. S piramide su lijepi vidici prema Velebitu, Kleku, Zagrebu, Samoborskom i Žumberačkom gorju te Hrvatskom zagorju. Vrh je označen s geodetskim stupom na kojem je i natpisna ploča. Na njegovu konstrukciju učvršćena je metalna kutija s upisnom knjigom i gumenim žigom. Metalni žig je zavaren na njenoj bočnoj stranici.

Opis planinarske ture: Od centra Ruda, prema Kotarima, šumskim usponom na vrh Plešivice (2,5 h). Nakon kraće pauze na vrhu, spuštamo se do prijevoja Poljanice (0,5 h) i u kleti Poljanice ćemo napraviti pauzu do 14:30. Klet je opskrbljena jelom i pićem (vlasnica je rekla da se može konzumirati i donešena hrana). U 14:30 kreće se prema Gornjim Rudama, od kuda u 16 sati imamo autobus za Samobor.

Trajanje planinarenja: Rude – Kotari (1 h) – Vrh Plešivica (1,5 h) – Klet Poljanica (0,5 h) – Gornje Rude (oko 1,30 h). Za one koji dolaze automobilom parkiraju u centru Ruda (okupljanje u Rudama oko 10 h).

Prijevoz:  javni prijevoz Samoborček, polazak u 09:30 na autobusnom kolodvoru u Samoboru, linija 143 Samobor–Rude–Braslovje,   ili automobili po dogovoru sudionika izleta.

Sastanak planinara Autobusni kolodvor Samobor u 09:30 h ili u centru Ruda 10:00 h.

     Oprema: standardna planinarska, prilagođena vremenskim  

        uvjetima (naglavna lampa obavezno)

Prijave : Nikica Džamonja 099/235 2323.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By