Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Samoborsko gorje

Slani dol – Sv. Bernarad – Cerinski vir

nedjelja, 1. svibnja 2022.

 

SV BERNARD.jpgCERINSKI2.jpg

Slap Cerinski vir

Pod vrhom Podjelak u Samoborskom gorju ruši se u guduru, s visine od desetak metara, potok Javorec, tvoreći slap. Na to mjesto, usred šume Bedenička, okolni mještani dolaze stoljećima. Nazivaju ga „Cerinski Vir“. Slap „Cerinski Vir“ otkrili su Samoborski planinarim 1927. vraćajući se iz „Mesićeve kuće“ na Japetiću.

Opis izleta

Autobusom do Slanog dola. Od sela Slani dol  planinarski put vodi nas grebenom koji je smješten između dolina Slapnice s jedne strane i Breganice s druge strane, prolazi naizmjenice livadama i šumama,. Zbog dobrih vidika to je jedan od najljepših putova u Samoborskom gorju. Od Slanog dola do planinarskog doma  Sv. Bernard (690 m) treba oko 1,30 sati. Planinarski Sv. Bernard smješten je planinskoj padini ispod Velikog Lovnika (737 m), nastao od napuštene lugarnice koji je temeljito obnovila bratovština Sv. Bernarda. Veliki Lovnik nalazi se u lijepoj prostranoj šumi visoke bukve. Povratak na dom. Od doma put nas vodi uzbrdo do puta koji vodi za Dragonoš, te dalje preko livade do asfaltne ceste s koje se spuštamo u dolinu potoka Javorec do 10-ak metar visokog slapa Cerinski vir. Od slapa nekoliko minuta do planinarskog doma Sv. Patrik. Odmor i spust cestom do Smerovišča. Moguć kraći  obilazak Samobora i povratak u Zagreb.

Planinarski dio:                                                                                              

     A  Slani dolPlan.dom Sv. Bernard – V.Lovnik – Cerinski vir –  Plan.dom Sv.               Patrik – Smerovišče.Oko  4 sata.

     B   Slani dol – Smerovišče – Cerinski vir-Smerovišče.  Oko 1,30 – 2 sata.

Prijevoz:     Autobusom, cijena 80 kn.

Vožnja        Zagreb – Samobor – Slani dol – Smerovišče

Sastanak planinara  U 8 sati Trnjanska 1 (bivši Paromlin).

   Oprema: standardna planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima.

            Prijave: na sastanku utorkom od 19,30 do popunjenja.  

        Vesna ČER-MAK 091/53 5652  e-mail vesna.mak55@gmail.com)

             Damir LASIĆ,   098/314 170, e-mail: damir.lasic1©gmail.com

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By