SKRADSKI VRH-ZELENI VIR-VRAŽJI PROLAZ

Subota, 26.08.2017.

Skrad (700 m) je poznato planinsko, klimatsko, turističko mjesto u srcu Gorskog kotara, leži na strmom obronku. Skradskog vrha (1043m HPO) koji je jedan od naših ciljeva u toku dana. Vražji prolaz i Zeleni vir su .mjesta iznimne prirodne ljepote. Uspon na Skradski vrh započet ćemo s parkirališta pored autobusnog kolodvora u središtu mjesta. Uspon na šumoviti Skradski vrh pruža mogućnost da se razgleda kapelica Marijinog Uznesenja na Nebo i Kavranova stijena na kojoj su se, prema predaji, gnijezdili gavrani. S nje se pruža pogled na Skrad i šumu Jasle.

Zeleni vir (345 m) je izvor vode pod 70-tak metara visokom stijenom niz koju se preljeva potočić obasipajući ulaz u špilju s bezbrojnim kapljicama. Ime je dobio po zelenkastoj boji vode u špilji, te sve to čini ovo mjesto izrazite pejzažne vrijednosti.

Vražji prolaz je kanjon dugačak 1800 m, koji je na pojedinim mjestima širine od jedva 2 m, okružen okomitim stijenama koje nerijetko prelaze visinu od 100 m, kroz koji se probija brzi planinski potok Jasle. Vražji prolaz smatra jednim od najdivljijih predjela kod nas.

Program izleta:

 7.00 h – polazak iz Zagreba, Trnjanska 1 (bivši Gredelj)

 9.30 h – dolazak u Skrad i nakon okrepe polazak na planinarenje

           – grupa A – Skradski vrh – Vražji prolazi – Zeleni vir – Skrad (cca 5,5 sati hoda)

           – grupa B – Zeleni vir – Vražji prolaz – Skrad (cca 2,5 sati hoda)

18.00 h – predviđen polazak za Zagreb

Cijena prijevoza: 100 kn (akontacija i ovisi o broju sudionika)

Ostali troškovi: ulaznica za Zeleni vir i Vražji prolaz 20 kn (ako je više od 10 osoba cijena

                           je niža) 

Težina staze: tehnički nezahtjevna, kondicijski umjereno teško

Oprema: standardna planinarska.prilagođena vremenskim uvjetima

Hrana i piće: iz ruksaka, u domu Zeleni vir mogućnost toplog obroka 

 

Prijave:

Vesna Čer-Mak (+385 91 532 5652; vesna.mak55@gmail.com)

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

By admin