Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

Žumberak

Sveta Gera (1178 m)

subota 27. veljače 2021.

                


                                  

image.png

                                           

Sveta Gera je najviši vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Slovenci vrh zovu i Trdinovim vrhom prema svom književniku Janezu Trdini. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela sv. Ilije u kojoj je uređeno jednostavno planinarsko sklonište, a desetak metara od nje, sa slovenske strane, konzervirani ostaci kapele Sv. Jere. Od kapele ima 2 min do vidikovca odakle se pruža lijepi pogled na Sloveniju, sve do Kamniških Alpa. Najviša točka označena je visokim betonskim geodetskim stupom s kojeg se pruža izvanredan vidik na sve strane. Na podnožju stupa pričvršćen je metalni žig vrha. Prvi vidikovac uredio je šumar Kupečka, a prava drvena piramida (21 m) sagrađena je 1934, dok je geodetski stup (15 m) podignut 1960. Vrhom dominira 80 m visok telekomunikacijski toranj na slovenskoj strani, a s hrvatske je strane vojarna koja će nakon odlaska vojske biti preuređena u planinarski dom. Vrh je kontrolna točka HPO.

    Planinarski dio:          

     Autobusom do Sošica. Od Sošica uspon preko Boića i Boljare i 

    livade Kaštanica do vrha Sv. Gere (oko 2.15 h). Odmor na vrhu,

    a potom povratak do Sošica. Sveukupno oko 4 sata hoda.

    Prehrana iz ruksaka.

Prijevoz:   Autobus. Cijena prijevoza 90 kn  

                             (na osnovi 20 sudionika).

Sastanak planinara:  8,00 sati Trnjanska 1

                             (bivši Paromlim ili Gredelj)..

Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima.

            Prijave:    Vesna ČER MAKmob: 091/5325 652, 

                                                         e-mail: vesna.mak55@gmail.com

                            Damir LASIĆ,       mob: 098/314 170,  

                                                         e-mail: damir.lasic1@gmail.com

         Molimo da nas kontaktirate putem e-mail i mobitela.


Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših drugih vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

By