Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

UGLJAN-PAŠMAN

 

29.-30.05.2021.

 

Otok Ugljan povezan je mostom sa otokom Pašmanom u prolazu Ždrelac.

 

image.png

 Ugljan je najbliži otok zadarskog arhipelaga, točno preko puta grada Zadra, od kojeg ga dijeli samo nekoliko nautičkih milja široki zadarski kanal, a povezan je brojnim trajektnim linijama. Zovu ga i zeleni otok, pokriven je gustom makijom, borovima, maslinama, smokvama, vinovom lozom i raznim drugim mediteranskim raslinjem. Površina mu je 51,85 km2, dok je obalna crta duga 74 km.


image.png


Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda odvojen slikovitim pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčćim na Jadranu. 

 

Opis puta:

 

Polazak na izlet je u subotu u 06:00 sati Trnjanska /Gredelj.

 

Slijedi vožnja s jednom pauzom za kavu do Zadra. Dolaskom u Zadar idemo u trajektnu luku Gaženica gdje ćemo se ukrcati na trajekt za Preko. Dolaskom na Ugljan imamo kratku vožnju do mjesta Turkije od kuda krećemo na vrh Šćah 286m (HPO) s kojeg se pružaju predivni vidici. Put se iz sela Turkije počinje uspinjati prema otočkom grebenu. Kada dosegnu greben, markacije vode desno po oštrom kamenjaru do vrha. Nakon silaska sa vrha krećemo prema mjestu Kraj na Pašmanu gdje ćemo noćiti u Vili Kruna i/ili Palma koje su međusobno udaljene 5 min hoda. Obje Vile su smještene na samoj plaži sa pogledom na pašmanski kanal te okružene vrtom sa bogatim mediteranskim raslinjem.Tkon je udaljen manje od 3 km, a u centru se nalaze kafići, slastičarnica, restorani…nadamo se dobrom vremenu i kupanju… Nedjelja: polazak na hodanje u 8:30 h. Vozimo se do mjesta Dobropoljana na Pašmanu iz kojeg kreće uspon prema najvišem vrhu otoka Bokolj 274m (HPO). Nakon slikanja na vrhu krećemo stazom prema Ždrelcu s koje se pogled pruža prema Dugom otoku, Ižu i Kornatima. Malo prije crkve Sv.Lovre posjetiti ćemo vrh Oštro (40 min do vrha). Tko ne želi može pričekati kraj crkve Sv.Lovre i uživati u pogledima. Nakon Oštra ćemo se skupiti i zajedno spustiti do mjesta Banj gdje će nas čekati autobus.Uputiti ćemo se u Preko i napustiti otoke. Dolaskom u Zadar imati ćemo slobodno vrijeme za obilazak Starog grada, Orgulja i Pozdrava suncu po želji.


 

Predviđeni povratak u Zagreb oko 21h.

 

Vrijeme hoda: prvi dan: Turkije – Šćah 1:15 i natrag istim putem

 

drugi dan: imamo kružnu turu. Dobropoljana – Bokolj 45 min, Bokolj – crkve Sv.Lovre 1 h. Po želji uspon na Oštro 40 min te malo manje dole. Od crkve do mjesta Banj imam 20-tak min. I šetnja po Zadru, kilometraža po želji.

 

Hrana i piće iz ruksaka!

 

Oprema: kompletna planinarska oprema, štapovi, dobre cipele, zaštita od kiše i sunca, kupaći kostim,nadamo se da će biti kupanja.

 

Cijena:  prijevoz i noćenje 450,00kn članovi HPSa   

                                           500,00kn ostali sudionici izleta

Uz prijavu na izlet obavezna uplata akontacije u iznosu 200,00kn.

 

Svoje mjesto garantirate jedino potpunom uplatom prijevoza i smještaja. Najkasnije 2 tjedna prije izleta izvršiti cjelokupnu uplatu. Zbog velikog interesa za izlet i epidemioloških mjera rezervirajte svoje mjesto što prije. Uplate primamo utorkom u društvu od 19.30-20.30h.

 

Prijave:  Martina KOMERIČKI, mob: 098 9938 140, e-mail: martina.komericki@gmail.com

               Danijela ČIŠ, mob: 095 3588 566, e-mail: dcis1313@gmail.com    

 Molimo da nas kontaktirate putem e-mail i mobitela.

 

 Napomena : Prijavom na izlet svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

 

*Priroda je jedina knjiga koja na svim svojim stranicama sadrži dubok sadržaj.

 

(Goethe Johann Wolfgang)*

By