Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

OTOK VIS

(27. – 30.5.2023., sub-uto)

Polazak: 27.5. u  4 sata, Gredelj (bivša tvornica, iza Lisinskog) trajekt za Vis iz Splita polazi u 11 sati

Povratak: trajekt iz Visa polazi u 15,30 sati, dolazak u Zagreb u večernjim satima

 

vis 1.pngvis2.pngvis3.png

      

 Vis je jedan od najslikovitijih i najočuvanijih dalmatinskih otoka. Iako je razmjerno malen (dug je 18, a širok 9 km), vrlo je brdovit – premašuje visinu od 500 metara. Osnovnu crtu reljefu daju tri stjenovita grebena, čije je ishodište u polukružnom grebenskom lancu povrh Komiže, na zapadnom dijelu otoka, gdje su i najviši vrhovi Hum i Mali Hum. Od njih se prema gradu Visu odvajaju grebeni koji se postupno spuštaju prema moru. Vis je u vrijeme Jugoslavije bio važna vojna baza.

 

Okviran plan

27.5., subota –u Splitu  u 10,30 h ukrcaj na trajekt za otok Vis. Trajekt isplovljava u 11 h, a u luku Vis stiže u 13,20 h, dalje autobusom do Komiže i smještaj u hotelske sobe. Poslijepodne zajednička šetnja kroz grad Komižu, s razgledanjem znamenitosti i usponom do crkve Gospe od karmela i groblja, posjet grobu književnika Ranka Marinkovića. Večera, slobodno vrijeme.

 

28.5., nedjelja– Doručak. Izlet na otok Biševo i plovidba oko otoka Visa. Polazak turističkim brodom uz sjevernu obalu Visa prema otoku Biševu o po dolasku na Biševo – prekrcavamo se u čamce kojima idemo u razgled Modre špilje, jedinstvenog prirodnog fenomena. Špilja je oko 11 sati po sunčanom vremenu osvijetljena neponovljivom modrom svjetlošću. Nakon kraćeg zadržavanja na Biševu – nastavljamo plovidbu brodom uz južnu stranu otoka Visa. Na putu ćemo vidjeti uvalu Stiniva s impresivnim prirodnim stjenovitim vratima, Zelenu špilju te zastati u uvali Rukavac radi kupanja. Iz broda ćemo također vidjeti impresivni svjetionik Stončica. Ručak i vodu za piće ponesite sa sobom. Oko 18 sati dolazak u Komižu. Večera, slobodno vrijeme.

 

Napomena: odlazak na Biševo i posjet Modroj špilji moguć je jedino i isključivo u povoljnim vremenskim uvjetima.

 

29.5., ponedjeljak –Doručak. Cjelodnevni planinarski izlet iz Komiže preko vrha Huma (587 m) sa silaskom kroz selo Žena Glava do grada Visa. Na putu ćemo posjetiti Titove špilje – dvije male špilje u kojima su Josip Broz i partizansko vodstvo tajno boravili nekoliko mjeseci tijekom Drugoga svjetskog rata (1944.). Na izlet treba ponijeti dovoljno vode i hranu za terenski ručak (iz ruksaka). Cijeli izlet traje cca 5 sati hoda, a na putu treba savladati visinsku razliku od 550 metara. Poslijepodne – razgledavanje gradića Visa, odmor i kupanje. Autobus dolazi po nas u dogovoreno vrijeme ili ev povratak u Komižu javnim prijevozom. Večera, slobodno vrijeme.

 

 

 

30.5., utorak – Doručak. Izlet do planinarske kuće Sv. Andrija (1.30 h uspona iz Visa). Ručak iz ruksaka. Trajekt iz Visa polazi u 15,30 sati a u Split dolazi u 17,50. Nastavak putovanja prema Zagrebu. nekoliko manjih otoka kao što su Biševo, Sveti Andrija, Jabuka, Bru

 

Okvirni troškovi prijevoz, tri polupansiona (večera, noćenje, doručak), boravišna pristojba 200 €. U cijenu nije uključen brod za Biševo, prijevoz i ulaz u Modru špilju kao ni ostale fakultativne aktivnosti.

Prehrana: osim doručka i večere u hotelu sudionici si trebaju osigurati svu ostalu prehranu.

Oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Ne zaboraviti lijekove i kroničnu terapiju tko uzima.

Prijave uz obaveznu akontaciju od 40€ do 25.2.2023. (30% iznosa potrebno je uplatiti hotelu do 27.2.2023.)

Ljerka Armano, 099/3195 129, e-mail: ljerka.armano@gmail.com  

Martina Komerički 098/9938 140, e-mail: martina.komericki@gmail.com

Napomena:

Prijave se rangiraju prema redoslijedu uplata. Ako prijavljeni član odustane od sudjelovanja, može si naći zamjenu, uz suglasnost vodiča.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.vis4.png

“Ne možeš otkriti nova mora prije nego smogneš hrabrosti i otisneš se od obale.”


By