Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 5905

VRTAČA (Wertatscha) 2181m

Subota, 6. srpnja 2019.

   

 

image.pngimage.png

                                                                             

VRTAČA/Wertatscha (2181 m) drugi najviši vrh Karavanki, na samoj granici između Slovenije i Austrije.  Karavanke su najduži eurovpski planinski masiv (120 km dužine) i čine prirodnu granicu između Slovenije i Austrije

PLAN IZLETA

06:00   okupljanje u Trnjanskoj 1 (bivši Gredelj), polazak busa u pravcu Ljubljana – Ljubelj; dolazak u             Ljubelj (1058 mnv); početak ture do planinskog doma na Zelenici (1536 mnv), odmor i okrjepa

 

Grupa A: odlazak na vrh Vrtača (2181 mnv); vrh Vrtača – odmor, razgledavanje, slikanje; povratak prema                domu Zelenica;

Grupa B: Odmor i mogućnost jela u pl. domu Zelenika; povratak u Ljubelj.

Odlazak za Zagreb.

Vremena planinarenja: Ljubelj – Zelenica 1,30 sati; Zelenica – Ljubelj 1, sat.

                                       Zelenica – Lubelj 2 sata, Vrtača – Zelenica 1,30 sati.

Ukupno            grupa A  7 -8 sati,       grupa B 3 sata.

Visinska razlika:        Ljubelj – Dom na Zelenici 480m, Ljubelj Vrtača 1150m.

Opis:

Pješačka staza počinje od parkirališta ispod skijaškog centra Zelenica. Na samom početku staze postavljen je putokaz koji jasno usmjerava za dom Zelenicu, Vrtaču i Stol. Staza u prvom dijelu nakratko vodi šumskom cestom, zatim nastavlja kroz šumu, te ponovo izlazi na šumsku cestu i široku padinu skijališta i žičare Zelenica. Nastavlja se dalje ležernom šetnjom blagim usponom s lijeve strane skijališta, te uskoro dolazi do kuće Vrtača (1150 m). Od kolibe je otvoren prekrasan pogled na Košutnicu, na stijene Begunjščice s lijeve strane, te na greben Ljubeljščice s desne strane. Od kuće Vrtača staza s travnate padine nastavlja vijugajući kroz nisku klekovinu, te presijeca šumsku opskrbnu cestu i ponovo ulazi na planinarsku stazu s nešto oštrijim usponom do gornje postaje žičare Zelenica (1544 m). Nešto malo niže, na rubu planinske livade smjestio se planinarski dom Zelenice (1536 m).

Koliba se nalazi na maloj gorskoj zaravni  Zeleniškega sedla između sjevernih i južnih zidina Begunjščice, podno padine graničnog vrha Na Možeh koji razdvaja Sloveniju od Austrije. Zelenica je poznato zimsko sportsko središte. Dom Zelenice je savršena baza za  duže planinarske ture Karavanki. Domom upravlja PD Tržič. Tijekom ljetne sezone je otvoren kontinuirano, izvan sezone od petka popodne do nedjelje navečer i sve blagdane.

Pješačka staza započinje s desne strane doma Zelenica pedesetak metara iznad je raskrižje putova: lijevo se odvaja put za Begunjščicu, desno za Vrtaču i Stol – naš pravac kretanja. Tu pješačka staza skreće desno i  presijeca blagu padinu dječjeg skijališta i nastavlja kroz šumu i preko livada s kojih se lijepo otvara pogled na greben Begunjščice. Potom staza u blagom nagibu preči po siparu i oblucima – izohipsom grebena Suho ruševje-(Rušje) i Vrtače, te dovodi do „Vrtača križanja“: lijevo za Stol, ravno ili polu desno za Vrtaču. Od ovog križanje 400 m dalje nalazi se još jedan odvojak staze – lijevo za dom pri izvoru Završnice. Od tu staza se strmo uspinje vijugajući po širokim travnjacima i siparu do prijevoja i križanja „Čez Vrtačo“. Lijevo se odvaja nemarkirani put istog naziva kao i raskrižje „Čez Vrtačo“ i dalje se spaja na markiranu stazu za Stol na grebenu Orlice.

Tu započinje posljednji dio uspona prema vrhu, koji je ujedno i najteži. Staza uspona kreće jako oštro uzbrdo južnim grebenom Vrtače do glavnog grebena Karavanki. S grebena se otvara široki vidik prema sjeveru na vrhove Austrije. Potom staza nastavlja blažim usponom još 25 minuta do vrha Vrtače (2180 m).

Vrtača sa svojom visinom od 2180 m, nalazi se istočno od Stola. Taj vrh je nezaobilazan cilj svakog planinara – istinskog  zaljubljenika u planine koji pohode Karavanke. S vrha na kojem stoji veliki cepin otvara se prekrasan pogled na Julijske Alpe, Karavanke, na Kamniško-Savinjske Alpe i dio Gorenjske.

Sa ovog vrha slijedi spust istim putom do raskrižja, gdje se staza desno odvaja za planinarski dom pri izvoru Završnice, lijevo za dom Zelenice. Spušta se strmom travnatom stazom koja vodi kroz klekovinu i nakon 12 minuta dolazi se do križanja. Nakon doma nastavljamo prema parkiralištu na Ljubelju.

 

Prijevoz:  osobni automobil ili bus ili kombi (sve ovisi o broju prijavljenih)

Prijave i informacije: Martina Komerički, 098 993 81 40,

                                    mail: martina.komericki@gmail.com

                                    Damir Lasić, 098 314 170

                                    mail: damir.lasic1@gmail.com

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

 

By