Notice: Funkcija WP_Object_Cache::add je neispravno pozvan. Ključ predmemorije ne smije biti prazan niz. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 6.1.0.) in /home/tvrtke/pd-naftaplin.hr/wp-includes/functions.php on line 6031

LASTOVO – OTOK KRISTALNIH ZVIJEZDA

 

Datum: 29. 5. – 2.6. 2024.

 

Lastovo pripada skupini južnodalmatinskih otoka, a otočnu skupinu sačinjavaju najveći matični otok Lastovo, te niz otoka, otočića i hridi. Otok je udaljen 99 km od Dubrovnika, 57 km od Visa, 31 km od Mljeta, a od najbližeg otoka Korčule odvaja ga Lastovski kanal širine 13 do 20 km. Otok je dug oko 10 km, a širok 5,8 km. Površina otoka je 41 km2. Obala je duga 49 km. Oko otoka Lastova se nalazi 46 otočića i hridi. Sam otok Lastovo je najveći otok u Lastovskom arhipelagu, koje se grana prema sjeveroistoku prema otočićima Lastovnjacima i Vrhovnjacima. Lastovo je najšumovitiji hrvatski otok s više od 70 % šumovite površine. Godine 2007. Lastovo je proglašeno Parkom prirode. Proteže se u smjeru istok–zapad, dug je 9,8 km, širok do 5,8 km i visok 417 m (Hum). Obala je duga 49,0 km. Upravnom podjelom pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Najveće mjesto na Lastovu je istoimeno naselje Lastovo.

Sozanj (231 m) je najatraktivniji vrh na Lastovu zbog vidika na Palagružu,Vis, Korčulu, Mljet… Vrh je na sjevernoj strani otoka, zašiljena kamenita glavica, neposredno iznad mora. Na vrhu je vatrogasna promatračnica. Kontrolna točka HPO.

Hum (417 m) je najviši vrh Lastova. Na vrhu se nalazi vojarna i kapela Sv. Jurja iz 15. stoljeća. Zbog višegodišnje prisutnosti vojske nije uvršten u HPO. Vrh je označen geodetskim stupom s natpisnom pločom. Na vrhu je žig.

Jurjev vrh (162 m), najviši vrh otoka Prežbe; nudi poglede prema drugim otocima arhipelaga (Mrčara, Vlašnik i Bratin) te na sam otok Lastovo.

Mjesto Lastovo staro je srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika s dugom i zanimljivom poviješću. Jedino je naselje na otoku koje se ne nalazi neposredno uz more. Okruženo je brdima, a na svakom od njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na mjesto i okolna polja. Obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća krase lastovski “sulari” (terase) i bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade (kamene stepenice) obavijaju staru jezgru oko crkve i šire se te obogaćuju poseban mediteranski ugođaj.

Legenda o tajni zašto na Lastovu nema zmija otrovnica

U vrijeme grčke kolonizacije naših krajeva, Grke su ugrožavali Iliri. U pomoć, nakon neuspjelih pregovora sa kraljicom Teutom, pozvali su tada rimske legije. Kraljica Teuta, u strahu da će njezino kraljevstvo biti ugroženo i uništeno, skrila se na najjače ilirsko uporište na Jadranu – otok Lastovo. Iliri su poštovali kult zmije. Prilikom svojeg boravka na Lastovu, sve svoje magične moći koje su zmije u sebi krile, a predstavljale su plodnost  i zaštitu, prenijele su otoku Lastovu. Tolika je bila ljubav i zahvalnost zmija da su svu snagu prenijele ovom otoku i ostale bez trunke otrova.

Lastovo u brojci 46

Za one koji vole i cijene netaknutu prirodu, kristalno čisto more, osamljene uvale, očaravajuće podmorje, a sve za potpun odmor duha i tijela – LASTOVO  je idealan izbor.  Lastovo je nevelik otok – brojnim uvalama  i poljima ukotvljenim među pitomim brdima. A gdje god dođete… na kraju svake ceste, staze ili puteljka, bez daha će vas ostaviti prelijepi vidici. Usput ćete neizostavno proći pokraj neke od 46 srednjevjekovnih crkvica. Oko samog Lastova nalazi se 46 otočića, a na samom otoku 46 crkvica i 46 polja.

Okvirni plan i program

29.5.2024. polazak u 7 sati, Trnjanska 1 (bivša tvornica Gredelj), vožnja iz Zagreba prema Splitu, u 15 sati odlazak trajektom za Lastovo. Vožnja do mjesta Zaklopatica, večera i smještaj po sobama.

30.5.2024.Sozanj i Jurjev vrh i /ili kupanje

31.5.2024. Hum, Skrivena Luka, svjetionik Struge, kupanje

1.6.2024. Obilazak Lastova brodom, kupanje

2.6.2024. Turistički razgled, polazak trajektom u 16,30, dolazak u Zagreb u noćnim satima

Ukoliko bi vremenske prilike dozvoljavale i skupio bi se dovoljan broj zanteresiranih postoji mogućnost za posjet otoku Palagruži – nije u navedenoj cijeni!

 

 

LASTOVO1.jpgLASTOVO2.jpgLASTOVO3.png

 

Informacije i prijave:

Ljerka Armano (0993195129; ljerka.armano@gmail.com)

Danijela Čiš (09503588566; cisdanijela@gmail.com)

 

Oprema: standardna planinarska ovisno o vremenskim prilikama. Hrana i piće iz ruksaka za prvi i zadnji dan putovanja

Zahtjevnost: tehnički nezahtjevno, kondicijski nezahtjevno do srednje zahtjevno. Svaki sudionik je dužan informirati se o izletu za koji se priajvljuje

Troškovi (autobus, trajekt, 4 polupansiona, organizirano vođenje od strane TZ, vožnja brodom oko otočja):  oko 300 € – čekaju se još neke cijene. Cijena polupansiona po osobi iznosi 40 eura.

Obavezna akontacija: 50 € (vraća se ukoliko organizator otkaže izlet ili sudionik nađe zamjenu) –  na sastancima Društva

Napomena:  obavezno ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu sa plačenom članarinom za tekuću godinu

info

 

 

“Tamo na divnom Jadranu plavom,
Mjesec u moru ko biser sja.
U tome sjaju Lastovo spava,
Usamljen stoji čeka na nas “

 

By